U trendu

Bezbednosne agencije SAD razmatraju nove opcije za Siriju

Američke nacionalne bezbednosne agencije razmatraju opcije, među kojima i neke nove, za rešenje sirijske krize, rekao je danas zamenik državnog sekretara Entoni Blinken, javlja Rojters.

Blinken je to rekao američkim poslanicima u odgovoru na pitanje šta podrazumeva takozvani „Plan B“ nakon očitog diplomatskog neuspeha u okončanju petoipogodišnjeg rata u Siriji.

„Predsednik (Barak Obama) je od svih agencija zatražio da iznesu opcije, neke poznate a neke nove, koje mi veoma aktivno razmatramo“, rekao je Blinken, dodavši da će detalji o opcijama biti poznati nakon što opcije budu razrađene narednih dana.

Govoreći u Odboru za spoljne poslove Senata, Blinken je rekao da bi spoljni akteri umešani u sirijski sukob mogli da počnu da unose više resursa u taj sukob, što bi na kraju, kako je upozorio, moglo da naškodi sirijskom predsedniku, kao i Rusiji.

Američki zvaničnici su juče rekli britanskoj agenciji da su zvaničnici Obamine administracije počeli da razmatraju čvršće odgovore, uključujući vojne opcije, na napad na Alep koji su izvele snage sirijske vlade uz, kako tvrde, podršku Rusije.

Novi razgovori se vode „na nivou osoblja“ i tek treba da rezultiraju preporukama za Obamu, koji je dosad pružao otpor izdavanju naloga za vojnu akciju protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, zaključuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)