U trendu

Bezbednost i stabilnost crnomorskog regiona interes SAD-a

BUKUREŠT – Bezbednost i stabilnost u regionu Crnog mora u nacionalnom su interesu Sjedinjenih Američkih Država i ključni su za bezbednost Istočnog bloka, rekao je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin na konferenciji za novinare sa svojim rumunskim kolegom Nikolajem Čukom.

Ostin je rekao da je „očigledno da je region osetljiv na rusku agresiju i da je to viđeno iz akcija koje se odvijaju na istoku Ukrajine, okupacije nekoliko delova Gruzije, militarizacije Crnog mora i provokativnih akcija u vazduhu i na moru“, preneo je Ađerpres.

On je kazao da destabilizirajuće aktivnosti na području Crnog mora odražavaju ruske ambicije da povrate dominantnu poziciju u regionu i zaustave stvaranje Evrope koja je celovita, slobodna i u miru.

„Ponovo je region Crnog mora deo američkog nacionalnog interesa i fokusiraćemo se na to da nastavimo da radimo sa našim partnerima u regionu,“ dodao je američki ministar odbrane.

Ostin će se sastai sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom u palati Kotročeni, navodi Ađerpres.

Poseta američkog ministra odbrane Rumuniji deo je turneje koja je uključivala posetu Gruziju i Ukrajini, pre nego što bude prisustvovao sastanku NATO-a u Briselu, koji je zakazan za četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.