U trendu

Bezmalo 40 Palestinaca ranjeno u novim sukobima u Jerusalimu

Trideset sedam Palestinaca ranjeno je danas popodne u sukobima izraelske policije i palestinskih vernika na spornom svetilištu u Jerusalimu, ubrzo pošto je ponovo otvoreno posle muslimanskog bojkota koji je trajao 11 dana.

Palestinski Crveni polumesec rekao je da su neki Palestinci ranjeni gumenim mecima, drugi pretučeni, a nekima su polomljene kosti.

Izraelska policija je suzavcem i gumenim mecima rasterivala Palestince koji su bacali kamenice na mestu svetom i za muslimane i za Jevreje.

Policija kaže da je odgovorila kada je na kapijama svetilišta i sama bila napadnuta kamenicama.

Crveni polumesec je saopštio da je napetost povećana kada su izraelske snage zatvorile jednu od kapija.

Svetilište je u središtu krize izmedju Izraela i Palestinaca od 14. jula, kada se tamo dogodio oružani napad u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izrael je potom postavio detektore za metal, ograde i kamere na ulazima, a muslimanski vernici su na poziv svojih lidera odbili da se podvrgnu takvoj inspekciji i da se mole na svetilištu. Hiljade muslimana su se zato danima molile na ulicama.

Danas, pošto su sve te mere konačno uklonjene, islamski lideri su pozvali vernike da se vrate na svetilište gde je džamija Al-Aksa i hiljade ih se odazvalo i tamo se molilo, ali su ponovo izbili neredi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar