Bi-Bi-Si: Ko je Trampov zet koji „operiše iza kulisa”?

Novi predsednik SAD Donald Tramp poručio je da tranzicija vlasti „ide kao podmazana”, odbacivši optužbe da taj proces zapada u haos, a u novoj raspodeli ovlašćenja kao moćan igrač pojavljuje se njegov zet Džered Kušner, navodi „Politiko”.

Kušner se kao uticajan pokazao i u predizbornoj kampanji, a postoje nagoveštaji da će upravo on skrajnuti republikanskog guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je mesecima postavljao temelje nove administracije, a koji je pre 10 godina, kada je bio tužilac, Kušnerovog oca stavio iza rešetaka, objašnjava ovaj portal.

Ovaj 35-godišnji milioner suprug je Trampove kherke Ivanke Tramp, a dok je novoizabrani predsednik razgovarao sa svojim prethodnikom Barakom Obamom u Beloj kući prošle nedelje, Kušner je razgovarao sa Obaminim šefom osoblja, navodi Bi-Bi-Si.

Kušner je diskretno postao jedan od najbližih savetnika svog tasta, a njegov moćni uticaj tokom predizborne kampanje ogledao se, između ostalog, u obezbeđivanju digitalne strategije.

Trampov zet, koji se nerado pojavljuje pred kamerama i uglavnom „operiše iza kulisa”, bavi se nekretninama i vlasnik je lista „Njujork observer” koji je otkupio 2006. godine sa samo 25 godina, a u njegovom je vlasništvu i neboder u Petoj aveniji 666, par blokova dalje od tastove kule.

Kušner još nije dobio zvaničnu poziciju u Trampovoj administraciji, ali je imenovan, zajedno sa troje Trampove dece, u tim za tranziciju, i po svoj prilici uživa poverenje novoizabranog predsednika.

Ovaj ortodoksni Jevrejin poljskog porekla čiji su deda i baba preživeli holokaust, a koji je rođen i odrastao u izobilju u Livingstonu u Nju Džersiju gde mu se otac obogatio u oblasti nekretnina, u uvodniku u svom listu svojevremeno je branio Trampa od optužbi za antisemitizam.

Kušnerov otac Čarls završio je u zatvoru zbog niza prestupa, uključujući utaju poreza i vršenje pritiska na svedoke, a u njegovom slučaju tužilac je bio niko drugi nego bivši javni tužilac za Nju Džersi i republikanski predsednički kandidat 2016. godine Kris Kristi.

Kušner je, navodi Bi-Bi-Si, između ostalog savetovao svog tasta da izabere za kandidata za potpredsednika Majka Pensa, a ne Kristija.

Trampa sa zetom možda povezuje slična prošlost i poreklo, s obzirom na to da su i jedan i drugi kao relativno mladi nasledili imperije na polju nakretnina, pri čemu je i Trampov otac, kao i Kušnerov, bio kontroverzna ličnost koja se našla pred sudom zbog optužbi za rasnu diskriminaciju.

Kušner i Tramp imaju još nešto zajedničko – nedostatak političkog iskustva, što nije sprečilo novog predsednika da svog zeta hvali kao „veoma dobrog u politici”.

S druge strane, za razliku od svog tasta, Kušner je miran, staložen i ne voli da bude u prvom planu.

Blagog glasa i izrazito mladolik, Trampov zet bi, s obzirom na svoje veliko angažovanje u predizbornoj kampanji i blizak odnos sa novoizabranim predsednikom, mogao bi da postane izuzetno uticajan u Vašingtonu, zaključuje Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar