U trendu

Bi Bi Si o smrti Mirjane Marković: „Bila je Lejdi sa Magbet Balkana“

Vest o smrti bivše supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski „Bi-Bi-Si“ potvrdio je Milutin Mrkonjić, kako se kaže, dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.

Kako se navodi, poznata kao „Lejdi Magbet Balkana“, Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika svog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Miloševicć je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine zbog ključne ulogu u ratovima devedesetih godina, podseća „Bi-Bi-Si“.

Mira i Sloba upoznali su se kao tinejdžeri u srednjoj školi 1958. godine i odmah su se zbližili. Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševićevog izručenja. Iako je gospođa Marković svoj politički uticaj dugovala svom najbližem povereniku, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku jedinstvenu levicu (JUL).

Pre nego što je upoznala Miloševića, Mira Marković je imala traumatično detinjstvo. Njena majka je bila partizanski borac koji su nacisti zarobili 1942. godine. Pod torturom je očigledno odala tajne. Jedan podatak ukazuje na to da je njen otac, odnosno Mirin deda, nakon oslobađanja naredio pogubljenje njegove kćeri zbog izdaje. U 2003. godini, Marković je pobegla iz Srbije, gde je optužena za zloupotrebu položaja i osumnjičena je za šverc cigareta i političko ubistvo.

(Novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.