U trendu

BiH NVO: Promena Ustava BiH nesporna

SARAJEVO – Više nevladinih organizacija u BiH uputilo je ismo strankama u Parlamentu BiH, OHR-u i ambasadorima Veća za mplementaciju mira (PIC) u kojem traži da budu uključene u promenu Ustava BiH koja je, kako tvrde, nesporna.

„Neosporno je da se Ustav BIH mora menjati i te izmene nisu stvar volje, želje ili kompromisa domaćih političkih stranaka“, stoji u pismu.

To je, kažu, međunarodnopravna obaveza BiH koja proizilazi iz pravosnažnih presuda međunarodnih sudova koje su donesene od 2007. do 2020., kao i presuda Ustavnog suda i Suda BiH.

Kako navode potpisnici pisma, postojeći etno-nacionalni koncept u BiH, koji je posebno izražen kroz ulogu domova naroda na nivou države i entiteta, neodrživ je, jer se pitanje vitalnog nacionalnog interesa u većini slučajeva zloupotrebljava.

„Ovaj institut uglavnom se ne koristi za vitalne nacionalne interese naroda, već za ‘vitalne interese’ nacionalističkih političkih stranaka. Takođe, njime se potpuno potiskuju građanska prava garantovana postojećim Ustavom BiH, što vodi u potpunu etničku segregaciju. S druge strane, praksa je pokazala da je entitetsko glasanje imalo mnogo pogubniji učinak na (ne)razvoj BiH nego zaštita vitalnog nacionalnog interesa“, navodei se, između ostalog, u pismu NVO.

Zaključak je da se odlučivanje o ustavnim promenama mora vratiti u institucije sistema, u Parlamentarnu skupštinu BiH.

„Ona bi u rasprave trebala da uključi i nevladin sektor, akademsku zajednicu, medije i najširi krug građana….“, smatraju NVO, preneo je sarajevski portal Klix.

Potpisnici pisma su:Veće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko veće-Pokret za ravnopravnost u BiH, Hrvatsko narodno veće BiH i Forum parlamentaraca 1992.-1996.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.