U trendu

BiH: Pet osoba uhapšeno zbog zloupoterebe položaja i ovlašćenja

SARAJEVO – Pet osoba uhapšeno je i privedeno u prostorije Federalne uprave policije (FUP) BiH u današnjoj akciji „Memori“, a zbog udruživanja radi vršenja krivičnog dela i zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Pre privođenja osumnjičenih policijski službenici pretresli su 11 lokacija u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu, rekla je Marina Zović iz FUP-a.

Kako je navela, reč je o šest osoba koje se dovode u vezu s udruživanjem radi činjenja krivičnog dela u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja.

„Osobe su privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade i biće u zakonskom roku predate na dalje postupanje u tužilaštvo Kantona Sarajevo“, rekla je Zović.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić dodala je da je među uhapšenima i prvoosumnjičeni Jasmin Mešković, koji se sumnjiči da je od jula 2017. godine organizovao grupu koja je u okviru Muzeja zločina protiv čovečnosti i genocida kontinuirano prodavala falsifikovane karte.

Kako je navela, ta grupa je novac od prodaje karata zadržavala za sebe, što je u suprotnosti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama i na taj način je stekla protivpravnu imovinsku korist.

„Nakon kriminalističke obrade postupajuća tužiteljka će odlučiti o eventualnom predlogu za pritvor“, kazala je Bavčić i najavila nastavak akcije „Memori“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.