najveća internet zajednica u Srbiji već 19 godina

U trendu

Bil Gejts upozorava: Ako se ovo desi, nastradaće 30 miliona ljudi

Sve je veća mogućnost da se u svetu dogodi bioteroristički napad koji bi s lica zemlje mogao da zbriše 30 miliona ljudi, upozorio je najbogatiji čovek na svetu sveta Bill Gejts, preneo je britanski „Telegraf“.

Razlog za sve veću mogućnost ovakvog napada leži u tome što je, kako je Gejts naveo, danas lakše nego ikada stvoriti i proširiti smrtonosne patogene.

Osnivac „Majkrosofta“ poslednjih meseci često u svojim javnim nastupima upozorava na činjenicu da bi epidemija smrtonosnih respiratornih virusa bila opasnija čak i od nuklearnog napada.

On, kako se navodi, smatra da je sada važnije nego ikada da se pomogne državama u praćenju bolesti i sprecavanju globalne tragedije.

„Bioterorizam je mnogo veći rizik od pandemije“ – rekao je Gejts i dodao kako je napredak u biologiji doveo do toga da teroristi mogu lakše da stvore bolesti poput smrtonosnih boginja.

„To bi moglo da izazove smrt 10 miliona ljudi, a tako mnogo smrti ne bi izazvao ni tragičan događaj poput napada nuklearnim oružjem. Tako da je najveći rizik od prirodno prouzročene epidemije ili namerno izazvanog bioterorističkog napada“, kazao je Gejts i dodao kako bi virus koji se brzo širi vazduhom mogao u godinu dana da ubije i više od 30 miliona ljudi.

„Moramo ozbiljno da razmišljamo o tim rizicima“, rekao je on.

Kako je naveo, današnja putovanja ljudi po svetu znače da bi buduće epidemije mogle da budu još smrtonosnije i od španskog gripa 1919, od kog je tada umrlo do 100 miliona ljudi.

„U sledećih 20 godina imaćemo epidemije mnogo gore nego što je bila sa virusom ebole, ili zika virusom i postoji šansa da će biti u obliku gripa“, rekao je Gejts, naglasivši da „zdravstvena kriza negde“ znači „zdravstvenu krizu svugde“.

(Tanjug)

2 komentara
  1. batamrca

    koiko se ja razumem u politiku vecih terorsta od vas uvrnutih na glavu ispustenih kad ste bili mali ili udareni mokrom opracom bogatasa nema pogotovo jos ako ste ameri ili englezi onda je sve jasno

  2. Dario

    Predlazem Bilu, americkom vrhovnom kauboju, da nas zarobi sve sa svojim glupim programima i robotima, kako bi nas spasao od silnih izmisljenih virusa i bioloskih oruzija koje njegova grupacija siri i daje teroristima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike