Bil Gejts upozorava: Ako se ovo desi, nastradaće 30 miliona ljudi

Sve je veća mogućnost da se u svetu dogodi bioteroristički napad koji bi s lica zemlje mogao da zbriše 30 miliona ljudi, upozorio je najbogatiji čovek na svetu sveta Bill Gejts, preneo je britanski „Telegraf“.

Razlog za sve veću mogućnost ovakvog napada leži u tome što je, kako je Gejts naveo, danas lakše nego ikada stvoriti i proširiti smrtonosne patogene.

Osnivac „Majkrosofta“ poslednjih meseci često u svojim javnim nastupima upozorava na činjenicu da bi epidemija smrtonosnih respiratornih virusa bila opasnija čak i od nuklearnog napada.

On, kako se navodi, smatra da je sada važnije nego ikada da se pomogne državama u praćenju bolesti i sprecavanju globalne tragedije.

„Bioterorizam je mnogo veći rizik od pandemije“ – rekao je Gejts i dodao kako je napredak u biologiji doveo do toga da teroristi mogu lakše da stvore bolesti poput smrtonosnih boginja.

„To bi moglo da izazove smrt 10 miliona ljudi, a tako mnogo smrti ne bi izazvao ni tragičan događaj poput napada nuklearnim oružjem. Tako da je najveći rizik od prirodno prouzročene epidemije ili namerno izazvanog bioterorističkog napada“, kazao je Gejts i dodao kako bi virus koji se brzo širi vazduhom mogao u godinu dana da ubije i više od 30 miliona ljudi.

„Moramo ozbiljno da razmišljamo o tim rizicima“, rekao je on.

Kako je naveo, današnja putovanja ljudi po svetu znače da bi buduće epidemije mogle da budu još smrtonosnije i od španskog gripa 1919, od kog je tada umrlo do 100 miliona ljudi.

„U sledećih 20 godina imaćemo epidemije mnogo gore nego što je bila sa virusom ebole, ili zika virusom i postoji šansa da će biti u obliku gripa“, rekao je Gejts, naglasivši da „zdravstvena kriza negde“ znači „zdravstvenu krizu svugde“.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • batamrca

    koiko se ja razumem u politiku vecih terorsta od vas uvrnutih na glavu ispustenih kad ste bili mali ili udareni mokrom opracom bogatasa nema pogotovo jos ako ste ameri ili englezi onda je sve jasno

  • Dario

    Predlazem Bilu, americkom vrhovnom kauboju, da nas zarobi sve sa svojim glupim programima i robotima, kako bi nas spasao od silnih izmisljenih virusa i bioloskih oruzija koje njegova grupacija siri i daje teroristima.

Ostavite komentar

Oznake