najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bil Klinton sapliće Hilari na putu ka Beloj kući

Šef Federalnog istražnog biroa (FBI) nije rekao ni reč na hajku koja se vodi protiv njega zbog obnavljanja istrage o slučaju sa mejlovima demokratske kandidatkinje, ali je njegova agencija prekjuče posredno odgovorila – podsetila je javnost da ne samo da vodi istragu protiv Hilari Klinton već da je svojevremeno istraživala i Bila Klintona, i to zbog optužbi za korupciju.

Na užas demokrata, savezni istražitelji su na svom sajtu objavili dokumentaciju iz slučaja protiv bivšeg predsednika za koga se sumnjalo da je pomilovao jednog čoveka samo zato što je ovaj bio donator Demokratske stranke, Klintonovih i njihove porodične fondacije. Klintonu nije dokazana krivica, ali poslednje što treba njegovoj supruzi jeste da FBI na manje od nedelju dana do izbora podseća birače na princip „usluga za uslugu”, kojim se rukovodi njena politička dinastija. Zbog toga demokrate i izborni štab Hilari Klinton nastavljaju kampanju protiv šefa FBI Džejmsa Komija, prenosi Si-En-En. Juče se u raspravu uključio i Barak Obama tvrdeći da su agenti prekršili pravila kada su odlučili da obelodane podatke koji idu na štetu kandidatkinje njegove partije.

„Ne radimo na osnovu nepotpunih podataka”, poručio je Obama istražiteljima.

Ustremili su se na njega prošlog petka kada je obavestio Kongres da su pronađeni novi mejlovi bivše državne sekretarke i da je slučaj protiv nje ponovo otvoren. Simpatizeri nekadašnje prve dame i veliki broj medija optužuju prvog federalnog agenta da se stavio na stranu Donalda Trampa jer je objavio podatak koji može štetiti izbornim šansama demokratske kandidatkinje.

Komi je, izgleda, u liberalnoj struji pobudio sve one osobine koje je ona osuđivala kod konkurencije. Iako su demokrate ismevale republikanskog kandidata zbog teorija zavera koje plasira u javnosti, sada i oni u svemu vide teoriju zavere, pa i u tome što je FBI informaciju o dostupnoj dokumentaciji o Bilu Klintonu čak i „tvitovao”, i to sa naloga koji je inače gotovo neaktivan.

Biro tvrdi da sve ovo nema nikakve veze sa izborima, već sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama – ako je prošlo dovoljno vremena, agencija, na zahtev građana, mora da objavi dokumenta od javnog značaja. Prošlog meseca su na sajt postavili i fajl o ocu Donalda Trampa, ali taj potez nije dovođen u vezu sa trkom za Belu kuću. Zanimljivo je i da je Bil Klinton svojevremeno pomilovao utajivača poreza Marka Riča, dok se njegova supruga danas zgražava nad činjenicom da Tramp skoro 20 godina nije platio globu državi, što je po njoj dokaz da milijarder ne sme da postane predsednik.

Klinton je poslednjeg dana u Beloj kući pomilovao Riča, koji se osamdesetih godina sklonio u Švajcarsku kako bi izbegao obaveze prema državi. FBI je od 2001. do 2005. istraživao slučaj, sumnjajući da je nekadašnji predsednik spasao Riča u zamenu za donacije koje je begunac uplatio za kampanju Hilari Klinton za Senat i porodičnu fondaciju Klintonovih. Biro nije uspeo da dokaže krivicu nekadašnjem šefu Bele kuće, baš kao ni njegovoj supruzi, iako je ustvrdio da se među mejlovima koje je odnela sa sobom, napuštajući vladu nalaze poverljive informacije uključujući i državne tajne. Komi je prošle nedelje obelodanio nastavak istrage jer su novi mejlovi pronađeni na računaru supruga desne ruke Hilari Klinton, ali nije potrebno sačekati njen kraj da bi se uvidelo koliko je sa aspekta nacionalne bezbednosti uznemirujuće to što su mejlovi bivše šefice diplomatije pronađeni na računaru Entonija Vajnera, koji nije radio za vladu niti imao dozvolu da čita poverljiv materijal, a povrh svega je i osumnjičen za slanje lascivnih poruka devojčici od 15 godina.

Iako saradnici ove moćne političke porodice okrivljuju Komija da je otkrio podatak koji šteti jednom od učesnika trke za Belu kuću, oni su se i sami uključili u sličan poduhvat. Neprestano aludiraju na to da FBI istražuje Trampa i njegove bliske saradnike zbog sumnjivih veza sa Rusijom, što FBI nije potvrdio, ali što može da štedi Trampovim izgledima za Belu kuću.

Konačno, iako su liberali osuđivali Trampa što je insinuacijama o nameštenim izborima podrivao poverenje građana u institucije, sada to i sami čine: tvrde da FBI, koji uživa visoki profesionalni ugled, više nije nepristrasna i nestranačka vladina agencija, već politički motivisani igrač na izborima.

Mediji u SAD većinom su liberalno opredeljeni i pridružuju se osudi na Komijev račun, sve iz straha da bi njegov potez mogao da na vlast dovede Donalda Trampa. Krajnje levičarski orijentisani sajtovi, međutim, ukazuju na to da se Amerika suočava sa presedanom – protiv izabrane predsednice bi mogla da bude podignuta optužnica. Ako se to desi pre nego što se smesti u Belu kuću, kormilo bi verovatno preuzeo njen kandidat za njenog potpredsednika. Ali, ako bi kojim slučajem optužnica bila podignuta kada se već nađe u Ovalnom kabinetu, štitio bi je imunitet i, kako ovi mediji cinično dodaju, mogućnost da samu sebe pomiluje.

(Jelena Stevanović, Politika)

1 komentar
  1. Balkan

    Ovi predsednicki izbori pokazuju svu bahatost americke oligarhije. Postoje dokazi protiv gospodje ali oni i dalje hoce nju za predsednika, nacija propala totalno a sa druge strane seje smrto po celom svetu. Sta li ce tek biti kada ona bude izabrana ili on. Mozda je on i bolja kombinacija jer demokrate u poslednje vreme samo govore o ratu sto je retorika republikanaca. Ali vremena se menjaju.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike