najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Bild”: Zašto je Merkel tako čvrsta u stavu o izbeglicama?

Zašto je nemački kancelar Angela Merkel, u čiju zemlju će prema najnovijim saznanjima do kraja godine stići čak 1,5 miliona izbeglica, tako čvrsta u stavu da njena država s tim problemom može izaći na kraj, pitanje je na koje je tabliod “Bild” odgovorio da je tu reč o liderstvu.

“Ona želi da pokaže liderstvo”, navodi tabliod i piše da bi, ukoliko bi Merkel povukla svoju rečenicu o tome da se Nemačka može nositi sa tim problemom, to, iz njenog ugla, moglo značiti propast njene politike.

U okruženju Merkelove zna se da bi izbeglička kriza mogla postati politički sudbinsko pitanje njene kancelarske službe, navodi tabliod i dodaje da ona želi da izvrši pritisak na druge EU-države da prime više izbeglica.

“Premišljanja Merkelove su da bi, ako bi Nemačka, kao privredno najjača zemlja EU, saopštila da je preopterećena izbegličkom krizom, onda, takođe, i druge zemlje bi zatvorile svoje granice i rizikovale ljudsku tragediju na kapijama Evrope”, piše “Bild”, naglašavajući da Merkel ne želi da pojača izbeglički talas.

“Ona zna da bi najava Nemačke da ne može da prihvati dalje izbeglice moglo pruzrokovati paniku u mnogim kriznim zemljama i animirati još veći broj ljudi da krenu u bežaniju prema Nemačkoj”, navodi ovaj tabliod, koji je, pozivajući se na tajna i poverljiva dokumenta, prvi objavio procene o mogućem dolasku u Nemačku do kraja godine oko 1,5 miliona ljudi.

Vlada Nemačke do sada je procenjivala da bi oko 800.000 izbeglica, do kraja ove godine moglo da stigne u ovu zemlju.

Od oktobra do decembra, nemačke vlasti, prema saznanjima “Bilda”, računaju, međutim, sa oko 920.000 novih izbeglica.

Ovaj tabliod prenosi saznanja da će migracioni pritisak i dalje rasti i da se za četvrti kvartal računama i sa do 10.000 iliegalnih prelazaka granice dnevno.

Nemacki kancelar Angela Merkel se zbog svoje politike prema izbeglicama našla na udaru političara i predstavnika pokrajina, odakle joj je poruceno da se nemacke pokrajine, u pogledu prihvata izbeglica, nalaze na svom limitu.

“Zahtevam od Merkelove jedan odgovor i dela o tome kako možemo ograničiti ovaj pojačani priliv izbeglica”, rekla je predsednik vlade Rajnland-Pfalca Malu Drejer.

Šef vlade pokrajine Brandenburg Ditmar Vojdke upozorio je da se Merkelova na evropskom nivou mora pobrinuti za pravednu preraspodelu izbeglica i ocenio da granicna kontrola nije doprinela ništa, prenose nemacki mediji.

I ministar unutrašnjih poslova pokrajine Meklenburg-Prednja Pomeranija pozvao je Merkelovu da počne da deluje i upozorio da su mnoge pokrajine na limitu u vezi sa izbeglicama.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike