U trendu

Bili smo u pravu sa zatvaranjem balkanske trase

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas pred početak samita Evropske unije u Briselu da je Evropa priznala da su zemlje Višegradske grupe bile u pravu kada su zahtevale zatvaranje balkanske izbegličke trase i da samit treba danas jasno da kaže da put preko Balkana nije više prohodan.

„To je nužan uslov da EU preuzme kontrolu nad situacijom“, rekao je Sobotka po dolasku u Brisel i podsetio da su Poljska, Češka, Slovačka i Madjarska okupljene u Višegradskoj grupi to mesecima bez uspeha od EU tražile.

„Zaključci, ovako pripremljeni odražavaju sada ono što već nekoliko meseci govore zemlje Višegradske četvorke“, rekao je Sobotka, javljaju češki mediji.

Sobotka je izjavio da je za savladavanje izbegličke krize sada, uz zatvaranje balkanske trase, ključno da Turska počne da prima ekonomske imigrante koji se vraćaju iz Evrope jer nemaju pravo na azil i da počne da saradjuje u operaciji NATO u Sredozemnom moru protiv krijumčara migranata.

„Nadam se da će turski premijer poslati danas pozitivni signal i da operacija može da počne“, rekao je Sobotka.

Češka se neće pridružiti predlogu Nemačke da se izbeglice prevoze u Evropsku uniju direktno iz Turske i neće učestvovati u takvoj preraspodeli, javili su češki mediji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar