Biskup koji je prikrivao zlostavljanje ipak dao ostavku

VATIKAN – Vatikan je objavio da je papa Franja prihvatio ostavku biskupa Ričarda Dž. Malouna iz Bafala u državi Njujork, koji je bio u centru skandala oko seksualnog zlostavljanja u svojoj biskupiji.

Kako se navodi, papa je imenovao biskupa iz Albanija Edvarda Šarfenbergera da upravlja biskupijom grada Bafala do imenovanja novog biskupa.

Maloun (73), koji je bio godinama pod pritiskom da napusti dužnost, odstupio je dve godine pre redovnog penzionisanja, prenosi Rojters.

Biskup, koji se prošlog meseca sastao sa papom, optužen je za prikrivanje ili pogrešno postupanje u slučajevima zlostavljanja desetak maloletnika, a koje su počinili sveštenici u njegovoj biskupiji.

Maloun je odbacio optužbe i donedavno govorio da ne namerava da ranije ode sa tog mesta.

Ipak, kako se navodi, danas je priznao da postoje „strašna previranja“ u njegovoj biskupiji, a rekao je i da je pogrešio što nije reagovao u onome što je opisao kao „lična pitanja“, kao i da se dobrovoljno ranije penzioniše, a da će ostati da živi u Bafalu.

U anketi koju je u septembru sproveo lokalni list Bafalo njuz, 85 odsto katolika izjasnilo se da bi Maloun trebalo da napusti mesto biskupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.