U trendu

Bitka za oslobađanje Rake je počela

Sirijske kurdske snage su uz podršku međunarodnih snaga predvođenih SAD krenule u ofanzivu da povrate Raku, de fakto prestonicu ID u Siriji.

„Velika bitka za oslobađanje Rake i njegove provincije je počela“, rekla je portparolka Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na konferenciji za novinare u mestu Ain Isa, 50 kilometara severno od Rake – koja je u rukama Islamske države dve i po godine.

Ofanziva nazvana „Bes Eufrata“, u kojoj učestvuje 30.000 ljudi počela je na terenu sinoć, rekla je portparolka Džihan Šeik Ahmad.

Kako se navodi u saopštenju koje je pročitala, Raka će biti oslobođena u borbama pod zastavom Sirijskih demokratskih snaga s aktivnim učešćem Jedinica za zaštitu kurdskog naroda (YPG) i u saradnji sa međunarodnom koalicijom predvođenom SAD-om.

Ova očekivana objava data je dve nedelje posle početka akcije iračkih bezbednosnih snaga da izbace Islamsku državu iz Mosula, njihovog uporišta u Iraku.

Sirijskim demokratskim snagama dominiraju glavne sirijske kurdske borbene jedinice, poznate kao Jedinice za zaštitu kurdskog naroda ili YPG.

SAD smatra sirijske kurdske borce najefikasnijom snagom protiv Islamske države, međutim, Turska ih smatra terorističkom organizacijom a saopštila je ranije da neće prihvatiti ulogu Kurda u oslobađanju Rake, prenosi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.