U trendu

Bivša komesarka bila direktorka ofšor firme

Bivša evropska komesarka Neli Kros, nekada briselska funkcionerka pred kojom su drhtale  korporacije, nije prijavila da je bila direktorka jedne „ofšor“ firme u vreme dok je bila komesarka, pokazaju novi procureli dokumenti.

Neli Kros (Neelie Kroes) se u gomili sa 1,3 miliona fajlova sa dokumentima o „ofšor“ firmama, do kojih je došao Medjunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo, pominje kao direktorka Mint holdinga sa sedištem na Bahamima izmedju 2000. i 2009, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Kodeksom ponašanja EU predvidjeno je da „komesari ne mogu da se bave drugim profesionalnim poslovima, bez obzira da li su unosni ili ne“.

Pravni tim Neli Kros rekao je za medije da se njihova klijentkinja „slaže da je formalno trebalo da prijavi tu direktorsku poziciju“.

„Neli Kros će obavestiti predsednika Evropske komisije o slučaju i preuzeće punu odgovornost“, rekli su iz pravnog tima za britanski Gardijan.

Pravni tim dodaje da je Kros, evropska komesarka izmedju 2004. i 2014, verovala da je Mint holding likvidiran 2002. i da nije bila plaćena za posao u toj kompaniji.

Neli Kros je od 2004. do 2010. bila evropska komesarka za konkurenciju a od 2010. do 2014. za digitalnu agendu.

Portparolka Komisije rekla je da ih je Kros sada informisala o toj direktorskoj poziciji i da će Komisija „proveriti i analizirati informaciju pre nego što odluči“ šta da preduzme.

Neli Kros, koja je danas plaćeni savetnik Banke Amerika i Ubera, u Briselu je uživala ugled „dame od čelika“ nakon što je u sklopu borbe za razbijanje monopola napala Majkrosoft (Microsoft), E.ON, GDF Suec (Suez) i druge gigantske korporacije.

Medjutim, Kros je stala na stranu Epla (Apple), a protiv svoje naslednice Margrete Vestager, u slučaju u kojem je nedavno od američkog tehnološkog džina zatraženo da plati Irskoj 13 milijardi evra neplaćenog poreza.

Britanska organizacija Mreža za poresku pravdu saopštila je da procurela dokumenta pokazuju da Bahami mogu da budu „globalna pretnja“ medjunarodnom poreskom sistemu.

U procurelim dokumentima o 175.000 kompanija sa Bahama pominje se i nova britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad (Rudd).

Ona se, prema pisanju Gardijana, pominje kao direktorka dve firme na Bahamima u periodu 1998-2000, odnosno u vreme pre njene političke karijere.

Organizacija Transparensi internešenel (Transparency International, TI) zatražila je od Evropske unije da predvodi napore da se razotkriju oni koji imaju dobit od biznisa povezanih sa „poreskim rajevima“.

Kako je prenela agencija AP, direktor TI za EU Karl Dolan (Carl) rekao je da bi veza Neli Kros sa firmom sa Bahama „ostala tajna da nije bilo curenja“ dokumenata.

„Danas smo dobili još jedan uvid u mračno podzemlje globalnog finansijskog sistema“, istakla je u saopštenju Tove Marija Riding (Maria Ryding) iz nevladine organizacije Eurodad sa sedištem u Briselu.

Sličan slučaj curenja zbio se proletos, kada su u svet dospeli Panamski dokumenti zbog kojih je „palo mnogo žrtava“, uključujući jednog evropskog premijera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar