U trendu

Bivša prva dama Južne Koreje vratila se iz Pjongjanga

Udovica bivšeg predsednika Južne Koreje Kim Dae Džunga vratila se danas iz  četvorodnevne posete Severnoj Koreji, ali se nije sastala sa njenim liderom Kim Džong Unom.

Jedan od članova njene pratnje potvrdio je da se 92-godišnja Li Hi-ho nije videla sa severnokorejskim predsednikom, a ona je novinarima rekla da tokom posete nije imala nikakvu službenu dužnost u ime Južne Koreje. Neki analitičari su ranije spekulisali da bi Kim Džong Un mogao da se sretne s njom ili da preko nje pošalje poruku Seulu.

Li je u Pjongjangu posetila porodilište, sirotište i dečiju bolnicu. Susret s decom je, kako je rekla, pojačao njena uverenja da dve Koreje „ne smeju preneti bol podele na sledeću generaciju“.

Njen suprug Kim Dae Džung, koji je umro 2009, zalagao se za politiku zbližavanja s Pjongjangom i 2000. održao istorijski samit sa pokojnim severnokorejskim liderom Kim Džong Ilom, ocem Kim Džong Una. Za te svoje napore je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Većina zajedničkih projekata započetih posle tog samita obustavljena je kada su na vlast u Seulu došli konzervativci 2008.

Kim Džong Un je prošle godine pozvao Li u posetu i zahvalio joj za cveće koje je poslala na treću godišnjicu smrti njegovog oca.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike