U trendu

Bivša žena vođe IS: Želim da živim slobodno u Evropi

Bivša supruga vođe Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadija, sa kojim ima kćerku, izrazila je želju da živi u Evropi, „na slobodi“.

„Želim da živim u evropskoj, a ne arapskoj zemlji“, rekla je Sadža al-Dulaimi (28) u intervjuu koji je danas objavio švedski dnevnik „Ekspresen“.

Ona je oslobođena pre nekoliko meseci iz zatvora u Libanu, gde se sa decom nalazila od 2014. godine pod sumnjom da je povezana sa ekstremističkim organizacijama, navodi AFP.

„Ožigosali su me kao teroristu, ali sam ja daleko od toga“, kaže Dulaimi.

Ona ističe da želi da živi na slobodi, ali istovremeno hvali islamski zakon šerijat za koji tvrdi da „ženama pruža slobodu i prava“.

I njena sedmogodišnja kćerka Hagar želi da ide u Evropu da, kako kaže, studira.

DNK testiranjem koje su sprovele libanske vlasti potvrđeno je da je ona Bagdadijeva kćerka.

Rođena u dobrostojećoj iračkoj porodici, Dulaimi je najpre bila udata za iračkog pripadnika lične garde Sadama Huseina, sa kojim ima blizance.

Kada je ostala udovica, preudala se 2008. za Bagdadija, prema savetu svog oca.

Ona opisuje Bagdadija, koji takođe ima decu iz prvog braka, kao „normalnog porodičnog čoveka“ i univerzitetskog profesora koga deca obožavaju.

Bagdadi se u to vreme borio u redovima Al Kaide u Iraku, iz koje je nastala Islamska država, na čije je čelo on došao 2010. godine, a Vašington mu je u međuvremenu ucenio glavu na 10 miliona dolara.

Dulaimi kaže da ga je napustila samo tri meseca nakon venčanja, kada je zatrudnela.

„Kako je mogao da postane kalif najopasnije terorističke organizacije u svetu, to je misterija“, ističe Dulaimi, dodavši da ona nije ni za šta kriva.

„Za njega sam se udala 2008, ali smo sada razvedeni“, objašnjava bivša Bagdadijeva supruga, koja se posle razvoda preudala za Palestinca, sa kojim takođe ima dete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar