U trendu

Bivši ambasador SAD u Rusiji: Tramp je Putinova kopija

Bivši američki ambasador u Rusiji optuşio je predsednika SAD Donalda Trampa da imitira autokratski stil vladanja, kakav je imao Vladimir Putin u svojim prvim nedeljama u predsedničkoj kancelariji.

Obamin ambasador u Rusiji od 2012. do 2014. Majkl Mekfol rekao je da su predsednikove srdačne izjave o ruskom kolegi zabrinjavajuce.

„Znam koja je vrsta vođe Putin, on je autokratski vladar. Ne ÅŸelim da vidim njegovu kopiju ovde“, izjavio je Mekfol za BBC, a preneo Independent.

Kako se navodi, on je za dobre odnose sa Rusijom, na kojima je i sam naporno radio godinama u Obaminoj administraciji, ali kaşe da ti dobri odnosi ne mogu da budu cilj američke spoljašnje politike.

Mekfol je na crnoj listi Kremlja i od prošle godine zabranjen mu je ulazak u Rusiju.

On je uporedio Trumpa i Putina na početku prvog predsedničkog mandata: medije naziva neprijateljima, u pitanje dovodi vladavinu zakona i sudije, što kako Mekfol navodi, podseća na rusko pravosuđe, koje je vremenom postajalo sve poslušnije pred predsednikom.

Demokratske institucije SAD su ipak cvršće od onih pre petnaestak godina u Rusiji, navodi američki ambasador, ukazujući na sudije koje su poniÅ¡tile Trampovu odluku o zabrani ulaska drÅŸavljana sedam muslimanskih zemalja u SAD i odstupanje drÅŸavnog savetnika za bezbednost kao znake nezavisnog sudstva i slobodnih medija.

Mekfoli je upozorio ljude da moraju ostati budni, s obzirom na to da Trampove namere prema Rusiji ostaju nejasne, a nastavljaju se napetosti oko podrÅ¡ke sirijskom predsedniku, uključenosti u ukrajinski rat i sporovi oko NATO, prenosi „Index.hr“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)