U trendu

Bivši američki diplomata Bil Ričardson optimista oko skorog oslobadjanja Britni Grajner

Bivši američki diplomata Bil Ričardson (Bill Richardson) rekao je danas da je „optimista“ oko pregovora za oslobadjanje američke košarkašice Britni Grajner (Brittney Griner) koja je u zatvoru u Rusiji, i potencijalne razmene zatvorenika dva za dva.

Tridesetjednogodišnja Grajner, koja se smatra jednom od najboljih košarkašica na svetu, prošle nedelje je u Rusiji osudjena na devet godina zatvora zbog posedovanja droge, što je izazvalo ogorčenje u SAD i u svetu sporta.

„Optimista sam. Mislim da će biti oslobodjena, ima dobru strategiju pokajanja“, rekao je Ričardson specijalizovan za delikatne misije postizanja oslobadjanja svojih sunarodnika, u razgovoru za Ej-Bi-Si (ABC).

„Biće razmena zatvorenika ali mislim da će pre biti dva za dva, odnosno sa Polom Vilanom (Paul Whelan)“, rekao je Ričardson. Vilan je bivši američki vojnik koji izdržava kaznu zatvora od 16 godina u Rusiji zbog špijunaže.

Visoke zatvorske kazne otvaraju put za moguću razmenu zatvorenika izmedju Moskve i Vašingtona iako su diplomatski odnosi izmedju dve zemlje izuzetno nategnuti od kada je počela ruska invazija Ukrajine.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u petak da je Rusija spremna da razgovara o razmeni i američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) rekao je da će SAD nastaviti da razgovaraju sa Moskvom.

Vašington je već objavio prošle nedelje da je napravio ozbiljnu ponudu Rusiji da bi  izdejstvovao vraćanje Grajner i Pola Vilana.

Više američkih medija javlja da će oni biti razmenjeni za čuvenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta. Ali Ričardsonova izjava pokreće pitanje o identitetu potencijalnog drugog ruskog zatvorenika koji bi mogao da se razmeni.

Bivši ambasador, ministar i guverner Ričardson se preusmerio na delikatne misije za oslobadjanje Amerikanaca koje drže „neprijateljski režimi“. On je izmedju ostalog učestvovao u razgovorima oko bivšeg američkog marinca Trevora Rida (Reed), zatvorenika u Rusiji koji je oslobodjen u aprilu u zamenu za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.