najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bivši belgijski nacisti dobijaju penzije od Nemačke

Belgijske vlasti izrazile su danas zabrinutost zato što čak 2.500 bivših belgijskih nacista i dalje prima nemačke penzije, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Belgijanci koju su preživeli nacistički pogrom zatražili su od vlade u Berlinu da obustavi isplatu penzija tim ljudima, a belgijski ministar zadužen za penziono osiguranje Danijel Baklen je izjavio da “deli njihovo ogorčenje”.

Baklenov portparol Žeraldin Lamoro je, međutim, za Bi-Bi-Si rekla da Nemačka rukovodi tim isplatama i da belgijske vlasti “ne raspolažu zvaničnim podacima” o primaocima tih penzija.

Nakon završetka Drugog svetskog rata 1945. godine, belgijski sudovi su osudili oko 57.000 belgijskih nacističkih kolaboracionista.

Određeni broj Belgijanaca je regrutovan u nemačke Š jedinice i nemačku vojsku, dok su kolaboracionisti pomagali nacistima u slanju Jevreja i boraca otpora u koncentracione logore.

Peticiju za obustavu isplate nemačkih penzija bivšim nacistima je organizoval Memorijalna grupa Belgijanaca koji su preživeli nacističke kampove i koji žele da se moderna Belgija i dalje seća vremena ratne okupacije.

“Veoma je tužno što Belgija ne može ili neće da dođe u posed informacija o primaocima penzija. Ne razumem kako u današnje vreme Belgija i Nemačka ne uspevaju da razmene te informacije”, izjavio je predsednik Memorijalne grupe Piter Paul Beten.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike