Bivši direktor FBI o Trampovoj vladavini: „On je poput mafijaškog šefa“

Bivši direktor FBI Džejms Komi, u knjizi koju će uskoro objaviti, oštro kritikuje američkog predsednika Donalda Trampa za neetičko ponašanje i nepoštovanje istine, a opisuje ga kao „mafijaškog šefa“ koji zemljom rukovodi zbog ličnog ega.

Knjiga „Viša lojalnost“, koja će biti objavljena iduće nedelje, napisana je na osnovu Komijevih javnih izjava i pisanih saopštenja o njegovim kontaktima s Trampom i rastućoj zabrinutosti zbog Trampovog integriteta, ali sadrži i lične opaske o Trampu koje će predsednika zasigurno iritirati, navodi AP.

„Predsednički mandat Donalda Trampa umnogome ugrožava ono što je dobro u ovoj zemlji“, piše Komi, koji Trampovu administraciju opisuje kao „šumski požar“ koji ne mogu obuzdati etički lideri unutar vlade.

Za Trampa Komi kaže da pokušava da pomuti granicu između sprovođenja zakona i politike, a navodi i da ga je Tramp lično pritiskao u vei sa istragom o mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore.

Na ličnijem nivou, Komi tvrdi da je Tramp više puta od njega tražio da razmotri pokretanje istrage o optužbama da su Tramp i ruske prostitutke urinirali u krevetu u moskovskom hotelu, kako bi se dokazalo da je to laž.

Tramp je kategorično porekao te optužbe, a Komi kaže da je predsednik najverovatnije želeo da se o tim navodima sprovede istraga kako bi svoju suprugu Melaniju uverio da je to laž.

Tramp je Komija smenio u maju 2017, kritkujući ga kao „lažova“, a razlog za njenu smenu bio je način na koji Komi rukovodio istragom FBI o mejlovima Trampove bivše demokratske protivkandidatkinje Hilari Klinton.

Komijeva smena je u Ministarstvu pravde dovela do meteža koji je rezultirao imenovanjem Roberta Malera za specijalnog tužioca nadležnog za istragu o Rusiji.

Malerova istraga je obuhvatila i pitanje da li je Tramp opstruisao rad pravosuđa otpuštanjem Komija, što predsednik negira, podseća američka agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike