U trendu

Bivši direktor FBI: Tramp moralno nepodoban za predsednika

BivÅ¡i direktor Federalnog istraÅŸnog biroa (FBI) DÅŸejms Komi smatra da je američki predsednik Donald Tramp „moralno nepodoban“ da obavlja tu funkciju, kao i da postoje „neki dokazi“ da je Tramp ometao pravdu.

„Postoji neÅ¡to vaÅŸnije od toga Å¡to bi trebalo sve da nas ujedini, a to je da naÅ¡ predsednik mora da bude otelotvorenje poÅ¡tovanja i da se povinuje vrednostima koje su u srÅŸi naÅ¡e zemlje“. NajvaÅŸnija od njih je istina. Predsednik nije u stanju da to uradi“, rekao je Komi.

Komi je to rekao u razgovoru za TV mreÅŸu Ej-Bi-Si Njuz (ABC News) koji je emitovan kasno sinoć, pred izlazak knjige, u kojoj delimično obrađuje svoju ulogu u istragama kako ruskog meÅ¡anja u izbore 2016, tako i korišćenja privatnog email servera Hilari Klinton, ali i privatne razgovore sa Trampom, pre nego Å¡to ga je predsednik proÅ¡le godine otpustio, prenosi Glas Amerike.

Tokom jednog od tih sastanaka, koje je opisao i kada je javno svedočio pred Kongresom, Komi kaÅŸe da je Tramp pomenuo istragu svog bivÅ¡eg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i pitao da li bi direktor FBI-a mogao „da odustane od nje“.

„To je svakako neki dokaz opstrukcije pravde. To bi zavisilo – a ja sam samo svedok u ovom slučaju, ne istraÅŸitelj ili tuÅŸilac – to bi zavisilo od drugih stvari koje odraÅŸavju njengovu nameru, rekao je Komi.

Tramp poriče da je traÅŸio od Komija da zaustavi istragu protiv Flina, koji je priznao da je lagao istraÅŸitelje FBI-a o svojim kontaktima sa ambasadorom Rusije u SAD. Predsednik je takođe preko Tvitere nazvao Komija laÅŸljivcem.

Komi se u intervjuu za ABC osvrnuo i na sastanak tokom kojeg mu je Tramp traÅŸio da mu bude lojalan.

„Nikad nisam od Komija traÅŸio ličnu lojalnost“, poručio je Tramp na Tviteru, pre nego Å¡to je intervju emitovan. „Ja jedva da poznajem ovog tipa. JoÅ¡ jedna od njegovih laÅŸi. Njegove “beleÅ¡ke“ idu mu na ruki i LAÅœNE SU!“

Trampova odluka da otpusti Komija dovela je do postavljanja bivÅ¡eg direktora FBI-a Roberta Malera za specijalnog tuÅŸioca koji istraÅŸuje rusko meÅ¡anje u izbore i da li je Tramp ometao pravdu. Maler je do sada podigao optuÅŸnice protiv 19 odoba, među kojima su i trampov bivÅ¡i Å¡ef izbornog Å¡taba Pol Manafort i savetnici u kampanji Rik Gejts i DÅŸordÅŸ Papadopulos.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders proÅ¡le nedelje je izjavila da Trampova administracija veruje da predsednik ima zakonsko pravo da otpusti Malera, Å¡to bi kako je Komi rekao ABC-u bio predsednikov do sada „najozbiljniji napad na vladavinu zakona“.

Komi je takođe rekao da je uveren da će Maler, ukoliko mu bude dozvoljeno da nastavi da radi „doći do istine“.

„JoÅ¡ jednom, ne znam Å¡ta će to biti. MoÅŸda će zaključiti da nema ničeg Å¡to dotiče predsednikaTrampa ili bilo koga od njegovih bliskih saradnika. I to je u redu, sve dok Maler uspe da utvrdi tu istinu“, rekao je Komi.

Tramp poriče da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom.

Američka obaveštajna zajednica procenila je da je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio kampanju s ciljem da podrije poverenje u izbore, umanji šanse Hilari Klinton da pobedi i pomogne Trampu da postane predsednik.

Komi je takođe rekao da ne moÅŸe da isključi mogućnost da Rusija ima kompromitujuće informacije i Trampu.

„Mislim da je moguće. Ne znam, Ovo su joÅ¡ neke reči koje sam mislio da nikad neću izgovoriti o predsedniku SAD, ali moguće je“, naveo je Komi.

On se suočio i sa kritikama zbog načina na koji je rukovodio istragom korišćenja provatnog servera od strane Hilari Klinton, dok je sluÅŸila kao drÅŸavna sekretarka u adminsitracija Baraka Obame, uključujući i to Å¡to je neposredno pre izbora objavio da je istraga ponovo otvorena. Klinton je izjavila da je ta odluka doprinela da izgubi izbore.

Komi je za ABC rekao da je doneo odluku za koju je smatrao da je odgovarajuća i da je faktor u tome bilo to što je verovao da će Klinton pobediti.

„Ne sećam se da sam baÅ¡ to tako rekao, ali mora da jesam“, rekao je Komi. „Da će ona postati novoizabrani predsednik, i da ako sakrijem to od američkog naroda, da će biti nelegitimna onog trenutka kada bude izabrana, kada se ovo pročuje“, kazao je Komi.

Direktori FBI-a postavljaju se na 10 godiÅ¡nji mandat, koji obuhvata dva različita predsednika. Na pitanje da li bi i dalje sluÅŸio na tom poloÅŸaju da ga Tramp nije otpustio, Komi je rekao da bi bio nesrećan, ali da bi i dalje predvodio tu organizaciju i „pokuÅ¡avao da je zaÅ¡titi“.

Komi je uporedio Trampov predsednički mandat sa Å¡umskim poÅŸarom, navodeći da pravi „ogromnu Å¡tetu naÅ¡im normama i vrednostima“, ali da je optimista, jer vidi da „neke stvari već rastu i cvetaju koje nisu pre tog poÅŸara“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.