Bivši francuski premijer novcem od oružja platio kampanju?

Bivši premijer Francuske Eduar Baladir optužen je danas da je do dela novca za svoju predsedničku kampanju 1995. godine došao od trgovine oružjem, saopštio je izvor iz pravosuđa za AFP.

Baladir je optužen za „saučesništvo u zloupotrebu korporativne imovine i prikrivanje“ prilikom prodaje podmornica Pakistanu 1994. godine, kada je bio premijer i želeo da postane predsednik, potvrdio je izvor za AFP.

Takozvana „Afera Karači“ prvi put je obelodanjena 2002. godine, tokom istrage o bombaškom napadu u pakistanskom gradu, prilikom čega je autobus koji je prevozio francuske inženjere zaposlene u okviru dogovora prodaje podmornica dignut u vazduh.

Tom prilikom ubijeno je 15 ljudi, uključujući 11 inženjera.

Ekstremistička mreža Al Kaida prvobitno je osumnjičena za napad, ali je fokus istrage kasnije prebačen na trgovinu oružjem, jer su istražitelji počeli da ispituju da li je bombaški napad na autobus odmazda za neisplaćeni mito tajno obećan pakistanskim zvaničnicima, navodi AFP.

U izjavi za AFP Baladir je rekao da je svom advokatu dao instrukcije da ospori optužbe, rekavši da su njegove troškove vlasti proverile i da se navodno krivično delo dogodilo pre 23 godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike