U trendu

Bivši guverener SAD Rod Blagojević primeran zatvorenik

Američki sud preispitaće zatvorsku kaznu izrečenu bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, posle odluke Apelacionog suda da povuče pet od 18 tačaka optužnice za korupciju, po kojoj je osudjen.

Tužilaštvo i Blagojevićevi branioci podneli su danas sudu suprotstavljene zahteve – tužioci su tražili da on ostane u zatvoru punih 14 godina na koliko je osudjen, a njegovi advokati traže da se kazna skrati za devet godina jer je on primeran zatvorenik koji drži časove drugim zatvorenicima i pomaže im na razne načine.

Okružni sudija Džejms Zejgel osudio je Blagojevića na 14 godina zatvora 2011. godine, pošto ga je porota proglasila krivim po 18 tačaka optužnice za korupciju, uključujući i pokušaj da proda mesto u senatu koje je upražnjeno kada je Barak Obama postao predsednik SAD. 
 
Savezni apelacioni sud je prošle godine odbacio pet od tih 18 tačaka optužnice, ali su tužioci u martu ove godine naveli da mu se neće ponovo suditi, već će mu se ponovo odrediti kazna.

Ni jedan od ovih zahteva nije iznenadjujući, tužioci su rekli da Blagojević nikad nije priznao dela ya koja je osudjen, a odbrana je ponovila svoj raniji argument da je kazna preoštra.

Uz to, podnesak odbrane daje uvid u život čoveka o kome se ništa nije čulo od kada se prijavio na izdržavanje kazne 2012. u saveznom zatvoru u Koloradu.

Po tom podnesku, Blagojević je držao časove drugim zatvorenicima koji su se spremali da polažu maturu, davao im savete kako da vode intervjue za posao kad izadju i kako da ponovo uspostave veze s rodjacima.

Navodi se da da on skoro svakodnevno razgovara telefonom sa svojom porodicom, i da svoju decu ispituje i priprema za ispite.

Desetine zatvorenika priložile su pisma podrške, kao i dva kongresmena koji traže blažu kaznu za Blagojevića.

Podstičući interesovanje svoje mladje ćerke za muziku, Blagojević ju je učio da svira gitaru i da peva.

Poznat i po tome što je obožavalac Elvisa Prislija, Blagojević je sa još jednim zatvorenikom formirao bend „Jailhous Rockers“ (Zatvorski rokeri).

Tužilaštvo je navelo da odbacivanje pet tačaka optužnice ništa ne menja, i da je i dalje potrebna velika kazna da bi se sadašnji i budući zvaničnici u javnoj službi odvratili od kriminalne aktivnosti slične Blagojevićevoj.

Kako navodi agencija AP, ne očekuje se da će sudija znatno smanjiti kaznu, najdužu do sada izrečenu u američkoj državi Ilinois za korupciju.

Ponovno odredjivanje kazne zakazano je za 9. avgust. Ako sudija ne promeni kaznu, Blagojević (59) će morati da izdrži 85 odsto kazne pre no što bude imao pravo da zatraži prevremeno oslobadjanje, što najranije može biti tek početkom 2024. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.