U trendu

Bivši irački premijer optužen za pad Mosula u ruke IS

Irački parlamentarni odbor sproveo je istragu koja ukazuje na odgovornost bivšeg premijera Nurija al-Malikija i još 35 zvaničnika za pad grada Mosula u ruke džihadista Islamske države 2014. godine i zatražio da protiv njih bude sproveden sudski postupak.

Izveštaj je odobrilo 16 od 24 člana odbora, a on je zatim uručen predsedniku iračkog parlamenta Salimu al-DŽuburiju, preneo je sajt RT.

Parlament će se danas izjasniti o izveštaju, koji će potom, kako se očekuje biti prosleđen premijeru Hajderu Abadiju i javnom tužiocu.

„Niko nije iznad zakona,“ rekoa je Džuburi u saopštenju, napominjući da će pravosudni organi kazniti odgovorne, prenosi Rojters.

Uključivanje Malikija, koji je trenutno potpredsednik Iraka, u izveštaj i istragu bilo je predmet rasprave na odboru budući da su poslanici iz njegove stranke Islamske partije Dava insistirali da on bude izostavljen, prenosi AFP.

Islamska država je 9. juna prošle godine pokrenula žestoku ofanzivu i narednog dana zauzela Mosul nastavivši potom da zauzima velika područja severno i zapadno od Bagdada.

Brojne Iračke jedinice su tokom tog prvobitnog napada na sever bile uništene, a neke od njih su za sobom ostavile oružje i drugu opremu koju su džihadisti potom koristili u svojoj borbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.