najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bivši izraelski predsednik Šimon Peres u bolnici zbog aritmije

Bivši izraelski predsednik Šimon Peres prebačen je večeras u bolnicu zbog bolova u grudima i aritmije, rekla je njegova portparolka Ajelet Friš. 

Ona je rekla da su lekari koji ga neguju u njegovoj kući verčeras primetili “lakšu aritmiju” i odlučili da treba da provede noć u bolnici u Tel Avivu na posmatranju.  

Devedesetdvogodišnji Perse otpušten je prošlog utorka iz bolnice gde je bio zbog lakšeg srčanog udara. U saopštenju iz Peresove kancelarije tada je navedeno da mu je uspešno urađena kateterizacija srca.  

Peres je dobio Nobelovu nagradu za mir 1994. posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu s Palestincima. Nagradu su s njim podelili tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin, koji je kasnije ubijen, i palestinski lider Jaser Arafat. 

On je svoj sedmogodišnji predsednički mandat završio 2014, ali je ostao aktivan u javnosti. Još deluje preko svog nevladinog Peres centra za mir, koji promoviše suživot izmedju Arapa i Jevreja i mir i razvoj na Bliskom istoku. 

Peres je držao skoro svaku funkciju u izraelskom javnom životu od kad je postao generalni direktor Ministarstva odbrane sa 25 godina i predvodio razvoj izraelskog nuklearnog programa.

Dva puta je bio izraelski premijer i dva puta vršilac dužnosti premijera, a bio je član 12 vlada u višedecenijskoj političkoj karijeri.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike