Bivši predsednik Francuske optužen u aferi finansiranja kampanje

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi optužen je večeras u okviru istrage o libijskom finansiranju njegove predizborne kampanje 2007, saopštili su izvori bliski pravosudnim organima.

Protiv Sarkozija, koji negira njemu pripisana dela, podginuta je optužnica za „pasivnu korupciju“, „ilegalno finansiranje predizborne kampanje“ i „prikrivanje dobijanja finansijskih sredstava“.

Izvori bliski pravosudju saopštili su ranije danas da je pritvor koji je u utorak ujutro odredjen Sarkoziju završen danas posle podne posle 26 sati. Izvori su potom naveli da je bivši predsednik i dalje pod sudskim nadzorom.

Bivši desničarski predsednik juče je priveden u svojstvu eventualnog osumnjičenog u aferi libijskog finansiranja njegove predizborne kampanje.

Sarkozija, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, u okviru ove istrage ispituju pripadnici Službe za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja.

Francuski mediji su ranije pisali o aferi prisluškivanja Sarkozija – da su sudije odobrile prisluškivanje telefona Sarkozija u okviru istrage navoda da je nekadašnji libijski vodja Moamer el Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine.

Mediji u Parizu podsetili su da je Gadafi pomenuo  tokom jednog intervjua francuskim medijima 2011. da je tajno finansirao tadašnjeg predsednika Francuske Sarkozija. Gadafi nije tada naveo iznos, dok kruže priče da je u pitanju nekoliko miliona evra.

Sarkozi je imao složen odnos s Gadafijem. Tadašnji predsednik Francuske je ubrzo po dolasku na vlasti pozvao libijskog vodju u posetu Francuskoj kojem je priredio doček sa svim državnim počastima, dok je kasnije naložio francuskim snagama da u okviru NATO-a bombarduju libijske snage u cilju smene Gadafija. Libijski vodja je ubijen 20. oktobra 2011.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike