U trendu

Bivši predsednik iranskog parlamenta Laridžani ušao u predsedničku trku

Bivši predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, umereni konzervativac i pristalica nuklearnog sporazuma zaključenog izmedju Irana i medjunarodne zajednice, objavio je danas da ulazi u trku za predsedničke izbore koji će biti održani 18. juna.

Posle dugog oklevanja, po pisanju iranske štampe, Laridžani koji će napuniti 64 godina u junu sačekao je poslednji dan za registraciju da podnese kandidaturu, prenosi izveštač agencije Frans pres.

Ovo je drugi put da se on kandiduje za predsednika. Već je bio u konkurenciji 2005. godine, kada je na opšte iznenadjenje pobedio ultrakonzervativac i populista Mahmud Ahmadinedžad.

Laridžani, istaknuta figura u političkom životu Irana u to vreme je bio zadužen za pregovore Irana i Zapada o nuklearnim pitanjima, mesta na koje je brzo podneo ostavku posle izbora Ahmadinedžada sa kojim se nije slagao o tom osetljivom pitanju.

Bio je predsednik parlamenta od 2008. do 2020, a takodje je učestvovao na parlamentarnim izborima 2020. On je trenutno savetnik vrhovnog vodje ajatole Alija Hamneja.

Iako je čvrsto vezan za konzervativnu struju i sebe smatra konzervativcem on je predstavnik umerenog krila.

Kao predsednik Parlamenta on je bio jedan od čvrstih saveznika odlazećeg predsednika Hasana Rohanija, umerenog političara izabranog na osnovu programa političkog otvaranja prema svetu, i čoveka koji je doprineo zaključivanju nuklearnog sporazma sa svetskim silama u Beču 2015. godine.

Zajedno sa pitanjem ekonomske i socijalne krize, budućnost nuklearnog sporazuma, kako se očekuje, biće jedno od glavnih tema na junskim izborima, na kojima treba da se nadje naslednik za Rohanija, koji prema Ustavu nema prava na treći uzastopni mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.