U trendu

Bivši predsednik Urugvaja odbio penziju

MONTEVIDEO – BivÅ¡i predsednik Urugvaja Hoze Muhika, poznat i kao „najsiromaÅ¡niji predsednik na svetu“, odbio je penziju koja mu pripada za vreme koje je proveo u urugvajskom senatu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Muhika je u utorak podneo ostavku na mesto senatora, na kom se nalazio od kraja svog predsedničkog mandata 2015. godine.

Kako kaÅŸe, „umoran je od dugačkog puta“ i ne ÅŸeli da ostane na mestu senatora, iako mu mandat ističe tek 2020. godine.

Ostavku je podneo predsednici urugvajskog senata, Luciji Topolanski, kojom se oÅŸenio pre 13 godina, prenosi BBC.

„Motivi ostavke su lični, nazvao bih to umorom nakon dugačkog putovanja. Svakako, dokle god moj um funckioniÅ¡e, ne mogu da se odreknem solidarnosti i borbi ideja“, poručio je Muhika u svom pismu.

Muhika se ovom prilikom i izvinio bilo kom kolegi kojeg je povredio u prošlosti.

Za vreme svog predsedničkog mandata, Muhika je ostao poznat po tome Å¡to je većinu svoje plate davao u dobrotvorne svrke, a jedina stvar koju je posedovao kada je zauzeo poziciju predsednika bila je „folksvagen buba“ iz 1987. godine.

Taj auto je postao toliko poznat, da mu je neko ponudio milion dolara za njega 2014. godine, Å¡to je Muhika odbio, navodi BBC.

Kao razlog, rekao je da u slučaju da proda auto, ne bi imao način da prevozi svog psa koji ima tri noge.

Kaşe da iako se čini kao ekscentrični starac, ovo je bio njegov slobodan izvor, a nakon ostavke planira da više vremena provede na svojoj farmi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar