U trendu

Bivši premijer Bugarske o ostavci: Sportista sam, znam kako da gubim

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da podnosi ostavku pošto je kandidatkinja njegove vladajuće partije Gerb pretrpela poraz u drugom krugu predsedničkih izbora.

Francuska agencija AFP ocenjuje da je ovim Borisov, nosioc crnog pojasa u karateu, „nokautirao samog sebe“.

Sinoćnje izlazne ankete pokazale su da je bivši general Rumen Radev osvojio većinu glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, nešto više od 58 odsto, dok je Cecka Cačeva (58), kandidat vladajuće stranke premijera, dobila 35 odsto.

„Sutra ili prekosutra ću podneti ostavku. Rezultati jasno pokazuju da vladajuća koalicija više nema većinu“, rekao je novinarima sinoć Borisov, prenela je agencija AFP.

„Izvinjavam se onima koji su nas podržaval. Smatram da činim pravu stvar. Sportista sam i znam kako da pobeđujem i gubim“, poručio je Borisov.

AFP podseća da je svojevremeno Borisov rekao:“Moć uopšte ne donosi uživanje, ništa ne donosi, sem stresa“.

Borisov je još ranije najavio da će, ako Cačeva ne pobedi, raspisati prevremene izbore.

Agencija Rojters ocenjuje da bi pobeda Radeva najverovatnije približila Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Moguća je i višemesečna politička nestabilnost s obzirom da je bugarski premijer Bojko Borisov najavio povlačenje ako njegov kandidat izgubi, podsetila je britanska agencija.

Glasanje u Bugarskoj na predsedničkim izborima je prvi put bilo obavezno.

Predsednik u Bugarskoj uglavnom ima ceremonijalnu funkciju i nema izvršna ovlašćenja, već sve važnije političke odluke mora da odobri parlament.

Ipak, činjenica da se bira na direktnim izborima, šefu države daje veći uticaj i autoritet.

Predsednik Bugarske rukovodi oružanim snagama, imenuje ambasadore i šefove obaveštajnih i bezbednosnih službi, potpisuje međunarodne ugovore i može da stavi veto na zakone.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike