U trendu

Bivši premijer Bugarske o ostavci: Sportista sam, znam kako da gubim

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da podnosi ostavku pošto je kandidatkinja njegove vladajuće partije Gerb pretrpela poraz u drugom krugu predsedničkih izbora.

Francuska agencija AFP ocenjuje da je ovim Borisov, nosioc crnog pojasa u karateu, „nokautirao samog sebe“.

Sinoćnje izlazne ankete pokazale su da je bivši general Rumen Radev osvojio većinu glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, nešto više od 58 odsto, dok je Cecka Cačeva (58), kandidat vladajuće stranke premijera, dobila 35 odsto.

„Sutra ili prekosutra ću podneti ostavku. Rezultati jasno pokazuju da vladajuća koalicija viÅ¡e nema većinu“, rekao je novinarima sinoć Borisov, prenela je agencija AFP.

„Izvinjavam se onima koji su nas podrÅŸaval. Smatram da činim pravu stvar. Sportista sam i znam kako da pobeđujem i gubim“, poručio je Borisov.

AFP podseća da je svojevremeno Borisov rekao:“Moć uopÅ¡te ne donosi uÅŸivanje, niÅ¡ta ne donosi, sem stresa“.

Borisov je još ranije najavio da će, ako Cačeva ne pobedi, raspisati prevremene izbore.

Agencija Rojters ocenjuje da bi pobeda Radeva najverovatnije pribliÅŸila Bugarsku Rusiji, Å¡to bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Moguća je i višemesečna politička nestabilnost s obzirom da je bugarski premijer Bojko Borisov najavio povlačenje ako njegov kandidat izgubi, podsetila je britanska agencija.

Glasanje u Bugarskoj na predsedničkim izborima je prvi put bilo obavezno.

Predsednik u Bugarskoj uglavnom ima ceremonijalnu funkciju i nema izvrÅ¡na ovlašćenja, već sve vaÅŸnije političke odluke mora da odobri parlament.

Ipak, činjenica da se bira na direktnim izborima, Å¡efu drÅŸave daje veći uticaj i autoritet.

Predsednik Bugarske rukovodi oruÅŸanim snagama, imenuje ambasadore i Å¡efove obaveÅ¡tajnih i bezbednosnih sluÅŸbi, potpisuje međunarodne ugovore i moÅŸe da stavi veto na zakone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.