U trendu

Bivši pripadnik IS: Prodavali smo Turskoj naftu

BivÅ¡i student Mahmut Gazi Tatar iz turskog grada Adijamana bio je pripadnik ozloglaÅ¡ene terorističke organizacije Islamska drÅŸava, a za sajt Sputnjik je izneo svoja saznanja o vezama između dÅŸihadista i Turske.

Imao je 24 godine kada se uputio u Siriju i tamo čuo i video svašta, od šverca nafte i trgovine sa Turskom do zatočeništva u kom čeka razrešenje svoje sudbine.

„Ja sam Kurd, imam dva brata. Moj otac je automehaničar. U Adijamanu sam upisao fakultet, ali sam ga u aprilu 2015. godine napustio“, kaÅŸe Mahmut Gazi Tatar na početku intervjua.

Volontirao je u izbegličkom kampu u svom gradu kada je, po sopstvenom priznanju, upoznao izvesnog Ahmeta K.

„Pod njegovim uticajem sam počeo da obavljam namaze. Nakon Å¡to je naÅ¡ posao u kampu bio zavrÅ¡en, dugo se nismo videli. Onda smo se slučajno sreli u centru grada, počeo sam da pohađam časove Kurana u njegovoj kucći. Ahmet mi je pet meseci predavao osnove muslimanske vere“, priča on.

„Na obuku smo uvek dolazili odvojeno, nismo se sretali sa drugim članovima grupe van ove kuc?e. Ahmet je pričao da je IS jedinstvena prava organizacija, da ona formira Islamsku drÅŸavu Å¡irom sveta i da će uskoro sve zemlje postati kalifat IS-a“, rekao je Mahmut.

Policija je za njegovim „profesorom“ uskoro raspisala poternicu i zato je, kako kaÅŸe, odlučio da napusti grad i pridruÅŸi se IS-u u Siriji.

I pristao je da ode. U tome mu je pomogao čovek pod nadimkom Švercer, koji ga je odvezao na tursko-sirijsku granicu.

„Sa joÅ¡ sedamnaest muÅ¡karaca (od 17 do 50 godina starosti) preÅ¡li smo granicu, na kilometar od turskog prelaza KarkamiÅ¡. Nismo sreli nijednog turskog vojnika. U Siriji nas je dočekao član IS-a Abu Bakr. Posle nekoliko dana pridruÅŸilo nam se joÅ¡ desetak ljudi, a onda smo otiÅ¡li u kamp za obuku koji se nalazio pet kilometara od granice. U kampu smo pohađali vojnu obuku i časove Kurana. Članovi IS-a su nas pitali da li ÅŸelimo da postanemo Å¡ehidi, ali ja sam odbio“, kaÅŸe on.

Oni koji pristaju, za pola godine prolaze intenzivnu versku obuku, a pošto je on odbio, njegova obuka je trajala 70 dana.

„Nekoliko puta su dolazili ljudi iz Turske da nas provere. Oni nisu imali brade i nisu bili članovi IS-a“, dodaje on.

Kada je obuka bila završena, dobio je dozvolu da telefonira majci, a ona ga je zamolila da se vrati kući.

„Tada sam počeo da plačem. Ali IS nikome ne dozvoljava da se vidi sa porodicom prvih Å¡est meseci nakon učlanjivanja u ovu grupu“, napominje on.

Seća se da su komandanti govorili da IS nema nameru da napadne Tursku.

„Ako sam dobro shvatio, u redovima ove organizacije ratuje oko hiljadu turskih građana. Tokom obuke, u maju 2015. godine, jedan od naÅ¡ih komandanata, Abu Talha, ispričao nam je da njegova organizacija Turskoj prodaje naftu. Prema njegovim rečima, ove pare su pomogle da se reÅ¡e mnoge finansijske poteÅ¡koc?e. Abu Talha je, takođe, rekao da se nafta prodaje uz posredovanje turskih biznismena, mada nije pominjao imena“, priča on.

IS je svakodnevno slao u Tursku naftu, loÅŸ-ulje i benzin u cisternama. A zauzvrat iz Turske i arapskih zemalja redovno su primali raznovrsnu robu, tvrdi on.

Njegovi komandanti nikada nisu pridavali značaj činjenici da Amerika bombarduje njihove poloşaje, jer su smatrali da to rade kako bi se stvorio privid vazdušne kampanje. Mahmut kaşe da su komandanti govorili da spremaju teroristički napad koji bi bio razorniji od onog 11. septembra 2001. godine.

U junu su Mahmuta zarobile Kurdske narodne zaštitne jedinice i on se trenutno nalazi u zatvoru na teritoriji koju kontrolišu ove snage.

„Åœao mi je Å¡to sam pristupio IS-u, ali za ÅŸaljenje je sada kasno. Ukoliko me ZaÅ¡titne jedinice budu izručile u zamenu za svoje zarobljenike, pripadnici IS-a će me ubiti zbog toga Å¡to sam pričao o njima“, upozorava on.

„S druge strane, ne mogu da se vratim u Tursku – zavrÅ¡icuu u zatvoru jer sam postao član IS-a. Nadam se da niko viÅ¡e neće praviti greÅ¡ke poput one koju sam ja napravio. Neka razmisle joÅ¡ jednom, dok ne bude kasno“, poručuje Mahmut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.