U trendu

Bivši šef Pentagona: Tramp je nepopravljivi neznalica

Bivši američki sekretar za odbranu, republikanac Robert Gejts, kritikovao je danas oboje kandidata u trci za Belu kuću – demokratu Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa koga je ocenio kao „nepopravljivog“.

Gejts koji je bio na čelu Pentagona za vreme predsednika Džordža Buša i Baraka Obame, jedan je od zvaničnika nacionalne bezbednosti čije je mišljenje nedju najviše poštovanim. Ssaradjivao je sa osam predsednika SAD tokom duge karijere, a blisko i s Hilari Klinton dok je ona bila državna sekretrka SAD.

Po kredibilitetu, „Tramp je kategorija za sebe“, rekao je Gejts i dodao da je republikanski kandidat „nepopravljiv“.

„Mislim da je Tramp nepopravljiv. On je tvdoglavi neznalica o svetu, o američkim vojnim pitanjima i o samoj vladi. Pokazao je površno znanje o upotrebi nuklearnog oružja i vredjao je američke vojnike, njihove porodice i nadredjene“, rekao je bivši američki ministar.

Gejts je ocenio da Tramp nema odgovarajući „temperament da komanduje ljudima u uniformi“ i dodao da on nije sposoban da bude vrhoni komandant.

Bivši ministar je takodje ošto kritikovao Hilari Klinton, posebno njeno protivljenje Transpacifičkom trgovinskom sporazumu koji je prvobitno podržavala.

Gejts smatra da je Klintonova isuviše neodredjena u svojim namerama prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Dodao je da je iznela malo predloga o Severnoj Koreji i nije predložila jasnu strategiju za Bliski istok koji je „goruća tema“.

Gejts koji je bio na čelu CIA kritikovao je Hilari Klinton i zbog neuspeha da predvidi haos posle intervencije Zapada u Libiji, a zamerio joj je i promenu stava prema ratu u Iraku.

On je rekao da sve to dovodi u pitanje kredibilitet kandidatkinje Demokrata za Bijelu kuću.

Robert Gejts je rekao da očekuje da vidi šta će Hilari Klinton predložiti do izbora 8. novembra i da će tek tada odlučiti da li će glasati za nju.

Prosek rezultata anketa poslednjih nekoliko dana daje više od 1,5 procenta prednosti Hilari Klinton (45,7 odsto, Trampu 44,2odsto) što je za dve nedelje pad od četiri procenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.