U trendu

Bivši šef WADA: Šarapova pokazala svesni nemar

Bivši predsednik Svetske antidoping agencije (WADA) Dik Paund rekao je danas da je Marija Šarapova kriva za „svesni nemar“ kod korišćenja meldonijuma, kao i da su čelnici Medjunarodne teniske federacije (ITF) bili svesni da su mnogi igrači uzimali taj lek pre nego što je ove godine zabranjen.

Paund je agenciji Asosijejted pres rekao da bi Šarapova mogla da bude suspendovana do četiri godine, osim ako ne iznese olakšavajuće okolnosti da bi objasnila to što je bila pozitivna na meldonijum tokom Otvorenog prvenstva Australije.

Meldonijum je lek za neke srčane probleme, a 1. januara je stavljen na listu zabranjenih supstanci WADA.

Šarapova je u ponedeljak objavila da je bila pozitivna na doping testu. Ona je rekla da je taj lek uzimala 10 godina zbog raznih medicinskim problema. Ova petostruka osvajačica grend slem titula i najbolje plaćena sportistkinja sveta kazala je da nije znala da je meldonijum zabranjen od ove godine i preuzela je punu odgovornost za svoju grešku.

„Sportistkinja na tom nivou mora da zna da će biti testova, mora da zna da li je to što uzima na listi ili nije, a propuštanje toga je svesni nemar. Pretpostavljam da je unapred upozorena. Dopunjeni spisak WADA je bio objavljen, a ona nije obraćala pažnju na njega. Teniski savez je nekoliko puta slao upozorenja, a ona očigledno nije pročitala nijedno“, rekao je Paund.

„Žao mi je, ali ako vodite samostalni poslovni poduhvat od 30 miliona dolara godišnje, bolje se pobrinite da osnova za taj komercijalni uspeh bude van dometa napada, ako ništa drugo“, dodao je on.

Sadašnji predsednik WADA Kreg Ridi doveo je u pitanje korišćenje tog leka.

„Ako su izveštaji tačni i ovo se dešavalo dok je bila tinejdžerka, onda počinjete da se pitate zašto je uopšte korišćen lek koji pomaže srčanim bolesnicima“, reako je Ridi.

Paund je kazao da su čelnici ITF bili svesni da se meldonijum mnogo koristi, tako da su skrenuli pažnju WADA na njega, a ona ga je zabranila, zato što povećava unos kiseonika i izdržljivost. Nekoliko sportista iz drugih sportova uhvaćeni su u korišćenju ovog leka od 1. januara.

ITF je privremeno suspendovao Šarapovu, a tek treba da obavi saslušanja sa njom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.