U trendu

Bizli: Glad nije lažna vest, već stvarnost

Bivši guverner Južne Karoline, koji je sada na čelu Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, Dejvid Bizli kaže da pažnja koju mediji usmeravaju na predsednika SAD Donalda Trampa odvlači pažnju od rizika masovne gladi u Africi i na Bliskom Istoku.

„To nisu lažne vesti, to je stvarnost“, rekao je Bizli.

On je republikanac kojeg je podržala Trampova administracija za poziciju čelnika Svetskog programa za hranu, a danas se obratio novinarima nakon što su njegova agencija i Ujedinjene nacije revidirale molbu za 1,4 milijarde dolara kako bi se pomoglo izbeglicama koje beže iz Južnog Sudana.

Bizli je rekao da se mora izbeći konfuzija, pogotovo u zemljama koje doniraju mnogo novca, kao što je SAD.

„Mislim, stvarno, ako upalite Ej-Bi-SI (ABC), Si-Bi-Es (CBS), En-Bi-Si (NBC), Foks, Si-En-En (CNN), nema ničeg drugog sem Tramp, Tramp, Tramp, Tramp, Tramp, Tramp, Tramp i vrlo malo informacija o masovnoj gladi u Siriji, severoistočnoj Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Jemenu. Moramo da se probijemo kroz sav taj dim. To nisu lažne vesti, to je stvarnost“, rekao je Bizli.

Ujedinjene nacije saopštavaju da je otprilike 20 miliona ljudi u Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Jemenu suočeno sa mogućom masovnom glađu. Agencija za izbeglice UNHCR saopštava da je Južni Sudan postao poprište najbrže rastuće izbegličke krize, gde 1,8 miliona ljudi, među kojima i milion dece, traži bezbednost u šest okolnih zemalja, a oko 900.000 se nalazi samo u Ugandi, prenosi AP.

„Dakle, podnosimo molbu donatorima da pojačaju donacije“, rekao je Bizli, upozorivši na poteškoće u pristupu koje će se pojaviti kada krene kišna sezona u Južnom Sudanu, gde već postoje nepristupačna oružja zbog nasilja koje se događa unutar države.

Pre nego što je preuzeo poziciju čelnika Svetskog programa za hranu, predložio je kongresnim liderima da odmere svoju posvećenost Svetskom programu za hranu i došli su do nalaza da je zaista velika.

On je takođe aludirao na spekulacije o budućim donacijama SAD, jer je Trampova administracija predložila smanjenje finansiranja programima Ujedinjenih nacija, kao deo plana američkog predsednika da smanji budžet Stejt departmenta za trećinu.

Bizli je rekao da su donacije SAD u borbi protiv masovne gladi skočile na 990 miliona dolara, dodavši da će biti borba za finansiranje tokom 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.