U trendu

Bledski strateški forum o krizi međunarodnog poretka

BLED – Dvodnevni Bledski strateški forum, 17. po redu počinje danas, ove godine posvećen krizi multilateralnog poretka i eventualnom pronalaženju odgovora međunarodne zajednice na nove geopolitičke izazove u pogledu posledica izazvanih ratom u Ukrajini.

Bledski strateški forum (BSF), ove godine pod nazivom „Vladavina moći ili moć pravila“, otvoriće ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Tokom dva dana na Bledu o najvećim trenutnim geopolitičkim izazovima i poziciji EU u datim okolnostima govoriće, između ostalih, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, kao i premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Albanije Edi Rama.

Iz regiona Zapadnog Balkana na forumu će, prema najavama, učestvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković,
ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Drugog dana foruma svoje stavove izneće i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U okviru Bledskog strateškog foruma diskutovaće se o, kako je navedeno u programu foruma, promenjenom svetskom poretku i nestajanju dosadašnjeg, a u svetlu „ruske agresije na Ukrajinu koja je uništila dosadašnje međunarodno pravo donoseći nestabilnost“.

Takođe, jedna od tema biće i povratak rasizma, ali i povećano ulaganje na globalnom nivou u odbrambene sisteme i to za nove oblike ratovanja, kao što su sajber i hibridno ratovanje.

Učesnici će davati i mišljenje o izazovima koje donose povećane migracije i broj žrtava u Ukrajini, ali i o krizi u prehrambenoj industriji koja, kako navode, zahteva novu formu delanja.

U okviru foruma moći će da se čuju i mišljenja na temu da tradicionalna paradigma podele sveta na istok – zapad, sever – jug više ne postoji i predlozi rešenja za to kako će se u nestabilnim okolnostima pozicionirati EU i da li će Unija moći da poveća uticaj na rešavanje ključnih globalnih izazova.

Zapadnom Balkanu i odnosu regiona sa EU posvećena su dva panela i to „EU i Zapadni Balkan – Ko je spreman?“ i „Proširenje EU na Zapadni Balkan: Stari osećaj novog početka“.

U okviru foruma će se drugog dana održati i turistički panel u organizaciji Turističke organizacije Slovenije, sa posebnim naglaskom na aktuelne i buduće globalne izazove sa kojima se suočava sektor turizma i privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar