U trendu

Bler:Trampov populizam „skoro pametan“ u odnosu na britanski

LONDON – Bivši britanski premijer Toni Bler ocenio je danas da je populizam američkog predsednika Donalda Trampa je „skoro pametan u poređenju sa britanskom“ formom populizma.

On je tako u intervjuu za „Velt“ odgovorio na pitanje koja je razlika između Trampove vrste populizma i britanske retorike.

„U Britaniji se opšte popularno osećanje prevelo u politiku koja menja život – Bregzit. To je gore od Trampovog populizma“, rekao je Bler.

Bler je dodao da će Borisu Džonsonu, novom lideru konzervativaca i budućem britanskom premijeru, trebati Trampova podrška pošto Britanija napusti EU, ali je upozorio da je to „mač sa dve oštrice“, prenosi Politiko.eu.

„Za svakog britanskog premijera podrazumeva se da imamo bliske odnose sa SAD bez obzira ko je predsednik. Ali ako Britanija izgubi svoju bliskost sa EU, onda će postati veoma zavisna od SAD“, rekao je Bler.

On je kazao i da Džonson „nije blesav“, ali da svi koji znaju makar nešto o razgovorima o Bregzitu, znaju da on „ne može da ispregovara ono što obeća“.

Politiko podseća da je Džonson tokom kampanje za lidera torijevaca obećao da će ponovo pregovarati o sporazumu o izlasku iz EU koji je bivša premijerka Tereza Mej dogovorila sa EU, uprkos insistiranju Brisela da se o tome nema novih pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.