U trendu

Blinken: Mir izmedju Izraela i Palestinaca je neposredan cilj, a dve države dugoročan

Državni sekretar SAD, Entoni Blinken (Antony) je danas, na kraju posete Izraelu i Zapadnoj obali, rekao da je obnova mira „neposredan cilj“ Vašingtona koji će i dalje nastojati da se izraelsko-palestinski sukob reši po modelu dve države.

„SAD će nastaviti da se protive svemu što potkopava cilj (dve države), uključujući širenje naselja, legalizaciju nelegalnih divljih naselja, poteze ka aneksiji Zapadne obale, kršenje istorijskog statusa kvo na jerusalimskim svetim mestima, rušenje i iseljavanje, huškanje i pristajanje na nasilje“, rekao je Blinken danas novinarima u Jerusalimu.

On se danas sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali, a u ponedeljak sa premijerom Izraela, Benjaminom Netanjahuom.

U petak je jedan Palestinac ubio šestoro Izraelaca i jednu Ukrajinku kraj sinagoge u anektiranom istočnom Jerusalimu, a potom je ubijen. U subotu je palestinski 13-godišnjak ranio dva Izraelca, oca i sina, takodje u istočnom Jeruslimu, a potom je ranjen i uhapšen. U nedelju i ponedeljak su dva Palestinca ubijena na Zapadnoj obali.

Napadima na Izraelce prethodila je izraelska vojna racija na okupiranoj Zapadnoj obali u gradu Dženinu u kojoj je ubijeno deset Palestinaca, posle čega su ekstremisti iz Gaze raketirali Izrael, a izraelska vojska uzvratila napadima iz vazduha.

Blinken je novinarima rekao da su i Netanjahu i Abas izrazili zabrinutost zbog nasilja i da je svojim pomoćnicima Barbari Lif (Leaf), zaduženoj za Bliski istok i Hadiju Amru (Hady), izaslaniku za Palestince, naložio da ostanu u regionu i da doprinesu smanjivanju napetosti, preneo je AP.

„Dugoročno moramo učiniti više od toga da samo smanjimo napetost. SAD su posvećene našem trajnom cilju obezbedjivanja da Palestinci i Izraelci uživaju jednaku meru slobode, sigurnosti, mogućnosti, pravde i dostojanstva“, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je potvrdio posvećenost SAD saradnji s Izraelom da se suprotstavi pretnji Teherana, ali je odmah pomenuo i politiku prema Ukrajini.

Ocenio je da je produbljavanje veza Irana i Moskve i oružje koje obezbedjuje Islamska Republika Rusiji pokazuju važnost osiguranja podrške za sve potrebe Ukrajine – humantarne, ekonomske i bezbednosne, preneli su izraelski mediji.

U odgovoru na pitanje o stanju demokratije u Izraelu zbog planova nove ultradesničarske vlade da reformom pravosudja oslabi Vrhovni sud Izraela, Blinken je istakao ključne principe demokratije: „poštovanje ljudskih prava, jednaku pravdu na osnovu zakona, jednaka prava za sve, vladavinu zakona, slobodnu štampu i snažno civilno društvo „i rekao da „u Izraelu takvo društvo postoji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.