U trendu

Blinken ponovo uputio apel Izraelcima i Palestincima da uspostave mir

JERUSALIM – U jeku novog talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca američki državni sekretar Antoni Blinken završava danas svoju dvodnevnu posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali uz ponovljeni apel za uspostavljanje mira između dve strane.

Blinken se sastao danas u Ramali na Zapadnoj obali sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom dan nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom kojeg je istakao značaj koji Bajdenova administracija pridaje trajnom rešavanju dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Rojters.

Međutim, osim podsticaja deeskalaciji tenzija, Blinken nije ponudio novu američku inicijativu.

Netanjahuovom krajnje desničarskom vladom dominiraju predstavnici tvrde političke opcije koji se protive palestinskoj državnosti i malo je verovatno da su spremni da učine makar i minimalne ustupke.

Blinkenova poseta dolazi usred jednog od najsmrtonosnijih perioda na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, a nasilje je dodatno zakomplikovalo ionako teške pokušaje administracije u Vašingtonu da pronađe zajednički jezik sa novom Netanjahuovom vladom.

U Ramali se očekivalo da će Blinken razgovarati o odluci palestinskih vlasti da obustave bezbednosne veze i koordinaciju sa Izraelom.

Iako su bezbednosne veze i koordinacija u prošlosti pomogale da se obuzda nasilje, duboko su nepopularne među Palestincima koji optužuju Abasa da deluje kao „podizvođač radova za izraelsku vojsku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar