U trendu

Blinken sa Modijem o jačanju indo-pacifičkog aranžmana

NJU DELHI – Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Indiju kako bi razgovarao o jačanju savezničkih veza u indo-pacifičkom regionu i o nedavnom izveštaju o ljudskim pravima i drugim pitanjima u odnosima dve zemlje.

Tokom Blinkenove posete za sutra su planirani sastanci sa premijerom Narendrom Modijem i drugim indijskim zvaničnicima, a ona dolazi samo nekoliko dana nakon što je zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman boravila u Kini gde je razgovarala sa najvišim kineskim diplomatama, prenosi AP.

Vašington već dugo u Indiji vidi ključnog partnera u naporima da se zaustavi sve veća dominacija Kine u regionu, a dve zemlje su deo grupe „Quad“ (Quadrilateral Security Dialogue) koja još uključuje Japan i Australiju i čija saradnja bi trebala da odgovori na sve veću ekonomsku i vojnu snagu Kine.

Prema saopštenju iz Stejt Departmenta, podaci o poštovanju prava u Indiji, najvećoj svetskoj demokratiji, takođe će biti na dnevnom redu sutrašnjih sastanaka.

Protivnici Modijeve vladajuće hinduističke nacionalističke stranke optužili su je da uvodi politike čiji je cilj preoblikovanje viševerske demokratije u hinduističku naciju koja diskriminiše muslimane i druge manjine.

Modi je takođe optužen za pokušaj gušenja kritika njegove administracije u odgovoru na poslednji pandemijski talas sa kojim se Indija borila u aprilu i maju.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje je saopštilo da je poseta Blinkena „prilika za nastavak bilateralnog dijaloga na visokom nivou i jačanja globalnog strateškog partnerstva Indije i SAD“.

Nakon Nju Delhija američki državni sekretar će u četvrtak otputovati u Kuvajt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar