U trendu

Blinken u Danskoj na razgovorima o ekonomiji i klimi

KOPENHAGEN – Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u Danskoj na razgovorima o ekonomskim, bezbednosnim i klimatskim pitanjima, kao i o stalnom nastojanju administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da ojača veze sa saveznicima SAD.

Blinkenov raspored uključuje sastanke sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i kraljicom Margretom II, kao i obilazak laboratorije za kvantne materijale na Univerzitetu u Kopenhagenu, preneo je „Glas Amerike“.

Nakon Danske, Blinken odlazi na Island, gde će učestvovati na ministarskom sastanku Arktičkog saveta.

Blinken je rekao da je Kopenhagen prva stanica na putovanju čiji je fokus jačanje NATO, partnerstvo na Arktiku, suočavanje sa klimatskom krizom i rešavanje drugih globalnih izazova sa kojima se suočavamo.

Na marginama razgovora na Islandu, Blinken bi trebalo da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, što je, kako saopštava Stejt department, prilika da razgovara o stvaranju predvidljivijeg odnosa sa Rusijom i oblastima od zajedničkog interesa.

„Produžili smo važan Ugovor o novom START-u na pet godina odmah, ali takođe, gledamo na područja u kojima se Rusija ponašala agresivno i preduzimala zlonamerne korake koji će, kako je rekao predsednik, koštati“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta čije ime nije navedeno.

„Nećemo stajati skrštenih ruku. Ne težimo eskalaciji, jednostavno, opet tražimo predvidljiviju, stabilniju vezu. I mislim da postoje područja u kojima možemo razgovarati o tim stvarima sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom“, naveo je neimenovani zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.