U trendu

Blinken u Kijevu: Rusija nije uspela u Ukrajini

KIJEV – Nakon današnjeg gotovo tročasovnog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Ostina Lojda sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu, Blinken je ocenio da Rusija „nije uspela u Ukrajini, ali Ukrajina uspeva“ u ratu sa Rusijom.

Nakon posete Poljskoj, Blinken i Ostin su vozom doputovali u Kijev gde su razgovarali sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom i drugim ukrajinskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

„Rusija je nameravala da oduzme suverenitet Ukrajini, da joj oduzme nezavisnost, ali nije uspela“, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare na nepoznatoj lokaciji u blizini poljsko-ukrajinske granice i ocenio da je Rusija pokušala da potvrdi moć svoje vojske i svoje ekonomije prenosi CNN.

„Mi, naravno, vidimo upravo suprotno. Ne znamo kako će se dalje odvijati ovaj rat, ali znamo da će suverena i nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego Putin na političkoj sceni“, rekao je Blinken.

Blinken je potvrdio Zelenskom da će se američke diplomate vratiti u Ukrajinu, rekao je jedan visoki zvaničnik stejt departmenta i potvrdio da je američki državni sekretar najavio da će predsednik SAD Džozef Bajden imenovati diplomatu Bridžit Brink, diplomatu koja je trenutno na dužnosti američke ambasadorke u Slovačkoj, za novu ambasadorku SAD u Ukrajini.

Nakon Kijeva, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin će otputovati u Nemačku, gde će se, u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i kolegama iz više od 20 zemalja.

Tema razgovora biće vojne i odbramnbene potrebe Ukrajine, rekao je jedan zvaničnik Pentagona.

Ostin je na današnjem brifingu za novinare izjavio da je američka vojna pomoć stizala u Ukrajinu „nezamislivom brzinom“ i najavio da će nakon formalnog odobrenja predsednika Bajdena Ukrajina dobiti američke dalekometne haubice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar