U trendu

Merkelova primila dosad najjači udarac, nokaut je pitanje vremena

BERLIN – Bliski saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, Folker Kauder, izgubio je izbore za šefa poslaničkog kluba njenog konzervativnog bloka, što je mnoge iznenadilo i izazvalo spekulacije da je time poljuljan autoritet same kancelarke.

AP navodi da je ovaj iznenađujući poraz zadao udarac autoritetu dugogodišnje nemačke liderke u njenim sopstvenim redovima i da je rezultat glasanja u utorak viđen kao „barometar autoriteta Merkelove u konzervativnim redovima posle teške godine“.

Istovremeno, glavna urednica „Dojče Velea“ Ines Pol ocenjuje danas da je sada samo pitanje kada će Angela Merkel pasti.

Kauder je, inače, vodio parlamentarnu grupu Merkelove Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene bavarske sestrinske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) otkako je ona postala kancelarka 2005.

U jučerašnjem glasanju za novog šefa konzervativnog poslaničkog kluba Kaudera (68) je porazio Ralf Brinkhaus (50), ekspert za budžetsku politiku koji je bio jedan od njegovih zamenika.

Uoči glasanja se, međutim, očekivalo da će Kauder pobediti, ali je izgubio sa 112 glasova prema 125 koliko je pripalo Brinkhausu, uz dvoje uzdržanih.

„Ovo je trenutak demokratije, a ona uključuje i poraze“, rekla je Merkel novinarima, izrazivši nadu da će dobro sarađivati i sa Brinkhausom.

Brinkhaus nije nagovestio značajnije promene politike i tvrdi da njegova kandidatura nije bila usmerena protiv Merkelove, ali je istakao nezavisnost poslaničke grupe.
DW navodi da su šefovi poslanickih klubova posebno uspešni ako rade neupadljivo, a u nemačkom partijskom sistemu su zaduženi da za predsednika partije iznalaze većinu među poslanicima.

„Ako je predsednica partije pak istovremeno kancelarka, onda šef poslaničkog kluba svojim radom praktično omogućava da vlada radi bez bočnih vetrova. Toliko o teoriji“, navodi nemačka medijska kuća, uz upozorenje da su u praksi „vetrovi oko aktuelne Savezne vlade sve jači“.

Danas, godinu dana nakon izbora, samo je pitanje vremena kada će se koalicija raspasti, a Nemačka morati da krene u potragu za novom vladom, ocenjuje se u tekstu.

„Sada je Angela Merkel izgubila većinu i u sopstvenom taboru. Njen dugogodišnji intimus i večiti šef poslaničke grupe Folker Kauder poražen je na izborima za šefa frakcije u Bundestagu – to je ravno revoluciji na dvoru kancelarke. Sve vodi samo jednom scenariju: novim izborima u koje ce Hrišćansko-demokratska unija bez Angele Merkel, nakon što je 13 godina bila na kormilu Nemačke i Evrope.

DW napominje da poslanici CDU i CSU nisu u utorak oterali samo Folkera Kaudera već su, kako navodi, javno demontirali saveznu kancelarku.

„Sada više nije pitanje da li je Merkel pred krajem karijere, već samo koliko brzo će pasti. Tome će se radovati i AfD i Donald Tramp“, zaključuje se u analizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar