U trendu

Blumberg i Gejts podržali Bajdena

VAŠINGTON – Bivši gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts podržali su danas izlaganje o klimatskoj transformaciji američke ekonomije predsednika Džoa Bajdena drugog dana virtuelnog samita svetskih lidera.

Blumberg je izjavio da će borba protiv klimatskih promena zavisiti od poboljšanja finansijske transparentnosti u pogledu rizika od globalnog zagrevanja, prenosi AP.

Istakao je da kompanije moraju da pruže finansijske podatke o klimatskim rizicima, kako bi investitori mogli da usmere finansiranje na preduzeća koja ublažavaju pretnje klimatskih promena. Multimilijarder i osnivač kompanije za finansijske podatke i vesti je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pitanja klimatskih promena.

Gejts se zahvalio Bajdenu i američkom klimatskom izaslaniku Džonu Keriju na vraćanju SAD u vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Rekao je da je „ovo trenutak koji obećava“.

Gejts je dodao da aktivisti i mladi ljudi s pravom zahtevaju akciju, kao i da su klimatske promene „neverovatno složeno pitanje i korišćenje isključivo tehnologija koje imamo danas neće nam omogućiti da ispunimo ambiciozne ciljeve“.

SAD su domaćin međunarodnog samita o klimi od 22. do 23. aprila na koji su pozvani lideri 40 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.