U trendu

Bojović:Umesto da skreće pažnju,CG da povuče potez

PODGORICA – Član predsedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović smatra da iza najnovijeg napada iz Crne Gore na zvanični Beograd oko toga kome pripada bivša ambasadorka SFRJ Stana Tomašević progovaraju „frustracije i kompeksi bivšeg režima“, ali prevashodno, kako napominje, stoji pokušaj da se skrene pažnja sa suštinskih stvari koji opterećuju odnose Crne Gore i Srbije.

Tačnije, kako precizira u saopštenju za javnost, da se skrene pažnja sa poteza koje Crna Gora treba da povuče da bi te odnose relaksirala i obnovila saradnju.

Ukazujući na probleme zbog blokade odnosa između dve zemlje i razloge zbog kojih je potrebno obnoviti i izgaditi „najbolje odnose“ sa Srbijom, Bojović ocenjuje da je jasno da je nova vlada Crne Gore prva na potezu i da je neprihvatljivo da crnogorski predsednik Milo Đukanović novoj vladi služi kao izgovor i da mu se pridaje nepostojeća moć u slučaju proteranog ambasadora Srbije.

U tom kontekstu ističe da su trenutno, zbog blokade odnosa, značajno otežana konzularna, statusna i konkretna pitanja funcionisanja ambasade i ostvarivanje različitih prava i interesa građana, da je dovedena u pitanje realizacija planiranih i započetih projekata, da se ponovo šalje loša poruka turistima iz Srbije u susret letnjoj sezoni, kao i da je Crna Gora infrakstrukturno upućena na Srbiju.

Primećuje i da se u Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu uspostavlja matrica po kojoj je Srbija kriva za narušavanje i blokadu odnosa, što je, podvlači on, teza koja niti je utemeljenja na činjenicama, niti počiva na ozbiljnim argumentima.

„Činjenica je da je Crna Gora priznala lažnu državu Kosovo, podržala je članstvo takozvanog Kosova u UNESKO, dakle, glasala za to da najveće srpske i pravoslavne svetinje preuzmu Albanci, Crna Gora je slala oficira svoje vojske na proslavu godišnjice zločinačke akcije Oluja i još je na kraju tehnička vlada Duška Markovića proterala ambasadora Srbije“, napominje Bojović.

Kako navodi, ako se ove suštinske stvari imaju u vidu, „jasno je da je sada nova vlada Crne Gore na potezu, a ne Srbija“.

„Ne može se najavljivati resetovanje odnosa, a da se istovremeno nastavlja da sledi politika Mila Đukanovića“, poručuje Bojović.

Ocenjuje da je Đukanoviću „evidetno bio cilj da dođe do prekida i dodatnog pogoršanja odnosa Crne Gore i Srbije, odnosno da se po svaku cenu spreči saradnja Crne Gore sa Srbijom“.

„Nova vlada Crne Gore ne treba da sledi Đukanovićeve ciljeve niti da služi njegovim interesima, jer to nisu interesi Crne Gore. Građani Crne Gore ne treba da i dalje budu taoci Đukanovićevih političkih ratova, njegovog vladanja na podelama, politike sukobljavanja i neprijateljstva prema Srbiji. Takođe, neprijateljski stav i politika koju vode Bakir Izetbegović i Željko Komšić prema Republici Srpskoj ne sme da opređeljuje politiku nove vlade Crne Gore prema Republici Srpskoj, počev od toga da ona ne treba da se usteže od zvanične čestitke na Dan Republike Srpske“, poručio je Bojović.

Kako je naglasio, ovde nije reč o interesima političkih elita i političkih aktera, već Crna Gora, njeni građani i njena privreda imaju interes da se obnove i uspostave najbolji mogući odnosi sa Srbijom.

„Zbog toga je neprihvatljivo da Milo Đukanović novoj vladi služi kao izgovor i da mu se pridaje nepostojeća moć u slučaju proteranog ambasadora Srbije. Milo Đukanović ne može da utiče na poništenje odluke o proterivanju, niti može da blokira povratak proteranog ambasadora. Povlačenje odluke o proterivanju ambasadora u isključivoj je nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, dakle, u isključivoj nadležnosti nove vlade“, zaključio je Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar