U trendu

Boko Haram nudi razmenu – zarobljene devojčice za čelnike

Ekstremisti iz grupe Boko Hrama su ponudili da oslobode više od 200 devojčica i žena kidnapovanih prošle godine iz internata u gradu Čibok u zamenu za puštanje na slobodu njihovih vojnih čelnika koje drže vladine snage, izjavio je za agenciju AP jedan aktivista za ljudska prava.

Taj aktivista je rekao da se ponuda Boko Harama odnosi samo na devojke iz škole u Čiboku na severoistoku Nigerije, čija je otmica u aprilu 2014. izazvala oštru medjunarodnu reakciju i pokretanje kampanje „Vratite naše devojke“, koja je stigla čak i do Bele kuće.

Apolitični Nigerijac koji već godinu dana pregovara sa Boko Haramom, Fred Eno, rekao je za AP da su nedavni masakri koje je izvršila ta grupa, koja je poslednjih nekoliko dana ubila čak 350 ljudi u Nigeriji, dosledni ranijim pokušajima ekstremista da intenziviraju nasilje radi bolje pozicije u pregovorima.

Savetnik nigerijskog predsednika Muhameda Buharija Femi Adesina je prošlog vikenda rekao da se vlada te zemlje „ne protivi“ pregovorima sa Boko Haramom. „Većina ratova, koliko god žestoka i krvava bila, često se završavaju za pregovaračkim stolom“, rekao je on.

Pripadnici Boko Harama su lani u Čiboku oteli 274 devojčica i žena, uglavnom hrišćanske veroispovesti, od kojih su neke uspele da pobegnu tokom prvih nekoliko dana, pa ih je u zarobljeništvu ostalo 219. U video snimku objavljenom u maju 2014. se vidi stotinjak tih devojčica kako nose muslimansku odeću i recituju stihove iz Kurana.

Ekstremisti Boko Harama su i prošle godine ponudili vladi tadašnjeg predsednika Nigerije Gudlak DŽonatana da oslobode 219 učenica u zamenu za 16 zarobljenih pripadnika ekstremističke grupe, rekao je aktivista, koji je učestvovao u pregovorima tada i sada, želeo je da ostane anoniman jer nije ovlašćen da daje izjave o toj osetljivoj temi. Tada je razmenu sprečila nigerijska obaveštajna služba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.