najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bolivijskog funkcionera nasmrt pretukli rudari

Rudari koji već više nedelja protestuju i blokiraju autoput oteli su i nasmrt pretukli zamenika ministra unutrašnjih poslova Bolivije dok je putovao u oblast Panduro kako bi posredovao u rešavanju sukoba oko primene zakona o rudarstvu, saopštili su danas bolivijski zvaničnici.

Ministar Karlos Romero rekao je na konferenciji za novinare da je njegov zamenik Rodolfo Iljanes “kukavički i brutalno” ubijen u četvrtak, nakon čega je njegovo telo zapaljeno.

Iljanesa su nasmrt pretukli ilegalni rudari, pošto su ga prethodno oteli i verovatno podvrgli mučenju, rekao je ministar odbrane Rejmi Fereira za jednu lokalnu televiziju.

Fereira je dodao da su vlasti pokušale da pregovorima prinude otmičare da im predaju Iljanesovo telo, ali je negirao da je poslao vojsku u potragu za lešom.

On je takodje naveo da je uhapšeno izmedju 100 i 120 osoba i da su organizatori zločina identifikovani.

Predsednik Bolivije Evo Morales izrazio je “duboko žaljenje” zbog Iljanesovog ubistva.

Ubijeni funkcioner putovao je u oblast Panduro, 130 kilometara južno od glavnog grada La Paza, kako bi pregovarao sa lokalnim rudarima, koji od ponedeljka blokiraju autoput.

Rudari u Boliviji traže veća prava i reformu zakona o radu i eksploataciji rudnika, kao i mogućnost da se udruže sa privatnim kompanijama i da budu uključeni u zvanične rudarske sindikate.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je zahtev rudara da se eksploatacija rudnika koncesijom poveri stranim privatm kompanijama, što je suprotno bolivijskom ustavu.

Ubistvo Iljanesa usledilo je posle ubistva dvojice demonstranata u sukobima sa policijom, što je, kako se veruje, bio neposredni povod napad.

U višednevnim protestima rudara do sada je nekoliko demonstranata ubijeno, a ranjeno je više desetina policajaca.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike