U trendu

Bolsonaro: Imamo interes da se više približimo SAD

LOS ANĐELES – Brazil i SAD bi trebalo da uspostave bliže veze nakon što su se dve zemlje razišle iz ideoloških razloga, poručio je brazilski predsednik Žair Bolsonaro na prvom zvaničnom sastanku sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

Na brzinu dogovoreni sastanak između dvojice lidera usledio je na američku inicijativu, dok Vašington pokušava da učini vidljivijim Samit Amerika, koji je potresen delimičnim bojkotom, prenosi Rojters.

Pitanja o osnovanosti ovog sastanka su se intenzivirala nakon što je Bolsonaro, kako navodi britanska agencija, u utorak ponovo pohvalio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i nazvao Bajdenov izbor „sumnjivim“.

Bajden i Bolsonaro su sedeli u malo razdvojenim foteljama u trenutku kada su novinari ulazili u prostoriju i izgledalo je kao da izbegavaju kontakt očima dok su slušali jedan drugog preko prevodilaca tokom njihovog sastanka na Samitu Amerika u Los Anđelesu, navodi Rojters.

„Imamo ogroman interes da se sve više i više približavamo SAD“, naglasio je Bolsonaro.

On je naveo da su dve zemlje povremeno „distancirale zbog pitanja ideologije“ ,ali da je siguran da sa aktuelnim brazilskim rukovodstvom „nikada nisu imali veće mogućnosti“ zbog „afiniteta koje dve vlade pokazuju“.

U saopštenju Bele kuće objavljenom nakon sastanka navodi se da su se dvojica lidera složila da rade zajedno na sprečavanju daljeg krčenja šuma Amazonije.

Bolsonaro je takođe predložio saradnju sa Vašingtonom na pronalaženju rešenja za ono što je nazvao „epizodom“ Rusije i Ukrajine.

Dvojica lidera su se složila da „tesno koordiniraju“ u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija oko ukrajinske krize, navodi se u rezimeu Bele kuće, ali bez preciziranja više detalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.