U trendu

Bolton: Nismo naivni po pitanju denuklearizacije S. Koreje

VAŠINGTON – Bela kuća nije naivna kada je reč o obećanju Severne Koreje da će uništiti svoj nukearni arsenal, ali predsednik SAD Donald Tramp čini sve što može da ubedi tu državu da odustane od nuklearnog naoružanja, rekao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Dzon Bolton.

“Niko u Trampovoj administraciji nije naivan kada govori o tome da će Severna Koreja zaista odustati od nukelarnog naoružanja”, rekao je Bolton za Foks Njuz, nakon što je Tramp poslao još jedno pismo severnokorejskom lideru Kim Dzong Unu.

Trampov savetnik nije želeo da govori da li postoje dokazi o tome da je Severna Koreja počela denuklearizaciju, navodeći da ne može da govori o poverljivim podacima.

Ističe, međutim, da nema sumnje da će SAD morati da vidi nekakav konkretan pomak.

U svakom slučaju, rekao je Bolton, Tramp čini sve što može da dočara režimu u Severnoj Koreji kako bi život u toj zemlji bio drugačiji kada bi odustali od nuklearnog naoružanja.

Senator Mark Rubio takođe je bio sumnjičav po pitanju denuklearizacije Severne Koreje.

On ne veruje da će se Kim ikada odreći nuklearnog naoružanja, već smatra da će ponuditi izvesne ustupke, poput uništavanja postrojenja koja mu više i nisu potrebna.

Rubio kaže da se Tramp nada najboljem, ali da je pripremljen za najgore i poziva adminsitraciju da i dalje sarađuje sa svojim saveznicima u tom regionu.

U međuvremenu, severnokorejski mediji pozvali su danas SAD da povuku sankcije protiv te zemlje, navodeći da je Pjongjang demonstrirao dobru volju time što je okončao testiranje nuklearnog oružja i predao posmrtne ostatke americkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu.

Mediji su optužili Vašington da se ponaša suprotno od planova da se unaprede odnosi dve zemlje, uprkos dobroj volji koju pokazuje Severna Koreja, uključujući i moratorijum na nuklearne i raketne probe i razmontiranje nuklearnih poligona, prenosi Rojters.

„Iz Stejt departmenta čujemo nečuvene argumente da neće ublažiti sankcije dok se ne završi denuklearizacija“, napisali su mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.