U trendu

Bolton zapretio Međunarodnom krivičnom tribunalu

VAŠINGTON – SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu (IC C) ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je danas Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

„SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda“, rekao je Bolton u govoru na skupu konzervativne organizacije „Društvo federalista“.

Tužilac IC C Fatu Bensuda je ranije zatražio pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Avganistanu, gde su američke trupe već 17 godina angažovane u ratu.

Kako navodi Američki nacionalni radio, Boltonov govor potvrđuje protivljenje administracije Donalda Trampa IC C-u.

Bolton je ocenio da IC C predstavlja pretnju po američki suverenitet i nacionalnu bezbednost, uz tvrdnju da taj sud ima veoma malu odgovornost i da je njegova definicija zločina „široka i zavisna od širokih interpretacija“.

Nazivajući predloženo pokretanje istrage o ratnim zločinim u Avganistanu „potpuno neosnovanim“, Bolton je rekao da će Trampova administracija zabraniti sudijama i tužiocima IC C-a ulazak u SAD ukoliko krenu sa bilo kakvim krivičnim gonjenjem Amerikanaca.

On je, takođe, rekao da će administracija u Vašingtonu sankcionisati fondove zvaničnika IC C-a, kao i da će zvaničnicima tog suda biti suđeno pred američkim krivičnim sudovima.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle preuzeti akcije protiv onih zemalja i kompanije koja sarađuje sa IC C-om u istrazi o ratnim zločinima u Avganistanu.

IC C je osnovan 2002. godine, ali SAD nisu ratifikovale Rimski statut, kojim je taj sud sa sedištem u Hagu uspostavljen 2002. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.