Bombarder greškom gadjao sahranu u Jemenu

Vojna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv jemenskih pobunjeničkih snaga, saopštila je danas da je njen bombarder “greškom gadjao” sahranu u Sani kada je ubijeno više od 140 ljudi, a preko 600 ranjeno.

Bombarder je prošle nedelje gadjao sahranu zato što je posedovao “pogrešne informacije”, navodi se u saopštenju Zajedničke komisiju za procenu (JIAT).

Zbog nepoštovanja koalicionih dogovora i procedura, kao i davanja netačnih informacija, avion je preusmeren na pogrešnu lokaciju što je dovelo do smrti civila, saopštio je tim istraživača.

Saudijska vojska je najavila da će zbog propusta pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornih.

Koalicija okupljena oko Saudijske Arabije danas je prvi put priznala da stoji iza bombardovanja u Sani, posle početnog negiranja, navodi agencija AP.

Najmanje 140 ljudi  poginulo, a 525 je ranjeno u subotu u vazdušnom napadu medjunarodne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na pogrebnu salu u glavnom gradu Jemena Sani, što ga čini jednim od napada sa najviše žrtava tokom gradjanskog rata u toj zemlji.

Na meti avionskog napada je bila sala u kojoj su se mnogi okupili da bi izrazili saučešće zbog smrti oca “ministra unutrašnjih poslova” Džalala al-Ruihena.

Medju poginulima i ranjenima bili su vojni i bezbednosni zvaničnici pobunjenika, šiitskih Hutija koji se bore protiv medjunarodno priznate vlade predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija i njegovih saveznika, pristalica bivšeg predsednika Alija Abduleha Saleha.

UN procenjuju da je u sukobima u Jemenu poginulo najmanje 9.000 ljudi, dok je skoro tri miliona raseljeno.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar