najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bombardovanje Srbije – samovolja SAD!

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svetu zaobilazeći Povelju UN – od Jugoslavije do Sirije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj“.

Predsednik Rusije podsetio je da su UN stvorene nakon Drugog svetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svetu, ali da su zatim, nakon raspada S S SR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, preneo je ruski sajt Sputnjik.

“Potom su usledili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A pre toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“, naveo je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je nakon tih događaja usledila i situacija u Libiji, o kojoj je doneta rezolucija.

“Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da se izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija“, rekao je Putin.

SAD su velika sila, ispravite me ako grešim

Putin je rekao da su navodi o pokušaju mešanja Moskve u predstojeće američke predsedničke izbore hakovanjem političkih institucija u SAD, “histerija”.

“Broj mitskih, izmišljenih problema uključuju histeriju – ne mogu da nađem drugu reč – koja je izbila u SAD o uticaju Rusije na izbore za američkog predsednika”, rekao je on na sastanku sa politikolozima u debatnom klubu Valdai u Sočiju.

Putin je zapitao da li iko ozbiljno misli da Rusija može da utiče na izbor američkih građana, prenosi AFP.

“Da li su SAD neka vrsta banana republike? SAD su velika sila. Molim vas ispravite me, ako grešim”, rekao je Putin izazvavši smeh u publici.

On je rekao da njegovi pokušaji da postigne dogovor sa američkim predsednikom Barakom Obamom o okončanju krvoprolića u Siriji nisu urodili plodom, navodi TAS S.

“Ujedinjen front za pobedu nad terorizmom zapravo nije stvoren. U Vašingtonu je bilo snaga koje su dale sve od sebe da spreče dogovor”, rekao je Putin.

Rusija neće nikog napadati, to je smešno

Rusija nema nameru nikoga da napada, to je smešno i nezamislivo, izjavio je Putin na forumu “Valdaj“ u Sočiju.

“Rusija ne namerava nikoga da napada. To je smešno. Čitao sam i vaše analitičke materijale, ne samo onih koji su prisutni u sali, već i analitičara iz SAD, iz Evrope, međutim, to je nezamislivo glupo i nerealno”, rekao je Putin, a preneo ruski sajt Sputnjik.

“Samo u Evropi ima 300 miliona stanovnika, koji žive u državama-članicama NATO-a, u SAD ukupan broj stanovnika zemlje iznosi verovatno 600 miliona ljudi, dok ih u Rusiji ima 146 miliona. Smešno je i govoriti o tome (napadu Rusije na nekoga)“, izjavio je Putin.

On je dodao da ciljevi Rusije nisu globalna dominacija niti ekspanzija i da njegova zemlja zagovara jednaku i nedeljivu bezbednost za sve.

“Ima mnogo država u svetu koje mogu da se oslone na svoju milenijumsku istoriju, kao što je to slučaj sa Rusijom, i mi smo naučili da cenimo svoj identitet, slobodu i nezavisnost. Istovremeno, naš cilj nije globalna dominacija, ekspanzija ili bilo kakva konfrontacija sa nekim”, istakao je Putin.

“Pravo liderstvo se ne ogleda u izmišljanju pretnji i pokušaju dominacije nad drugima, već u shvatanju pravih problema i unapređenju ujedinjenih napora zemalja da reše te probleme”, naveo je ruski predsednik.

On je istakao da Rusija upravo tako shvata svoju ulogu u globalnim dešavanjima.

Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz krize

Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz aktuelne sistemske krize, a politički i ekonomski principi nastavljaju da se preuređuju, izjavio je Putin u Sočiju.

“Sistem međunarodnih odnosa je i dalje napet. Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz sistemske krize. Principi i pravila u politici i ekonomiji nastavljaju da se preuređuju”, rekao je Putin na sastanku sa politikolozima u debatnom klubu Valdaj u Sočiju, prenosi ruska agencija Tas s.

Putin navodi i da su pogaženi principi slobodne trgovine, a da se sankcije koriste za vršenje političkih pritisaka.

“Možemo videti kako je slobodna trgovina žrtvovana i kako se takozvane sankcije koriste za vršenje političkih pritisaka”, rekao je Putin, ukazujući istovremeno na pokušaje formiranja zatvorenih ekonomskih alijansi koje postavljaju barijere kako bi njihove domaće transnacionalne korporacije izvlačile najveću korist.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike